Lockdown: Με μαζικά self-testing και έξι «κλειδιά» το άνοιγμα της αγοράς
Έξι συν ένα «κλειδιά» επιστρατεύει από σήμερα η κυβέρνηση, για να ξεκλειδώσει το πέρασμα στην Άνοιξη και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Στην αιχμή του δόρατος μπαίνει από το τέλος Μαρτίου, όπως έγραψε από την Παρασκευή το CNN Greece, η δωρεάν, μαζική παροχή self-testing στον πληθυσμό. Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος την Παρασκευή, άλλωστε, «η Ελλάδα μάλιστα θα είναι η πρώτη χώρα που υιοθετεί την συγκεκριμένη πολιτική, όπως είχε πράξει και με τα rapid tests».
Η αναβάθμιση της στρατηγικής της κυβέρνησης στον τομέα των τεστ, προβλέπει ότι το αργότερο από τις αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του.
Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να περάσει από τα περίπου 300.000 τεστ ανά εβδομάδα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, στο θηριώδες επίπεδο των 10.000.000 τεστ κάθε επτά ημέρες.
Πρόκειται για τεστ νέας τεχνολογίας, τα οποία δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, είναι ατομικά και θα τα χρησιμοποιούν από μόνοι τους οι πολίτες στα σπίτια.
Επιπλέον τονίζεται, ότι δεν έχουν καμία σχέση με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς όπως διευκρινίζεται σε αιχμηρό ύφος ο ΣΥΡΙΖΑ, γνώριζε ότι τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι σήμερα.
Όπως υπογράμμισε κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις ο κ. Σκέρτσος, η Ελλάδα έχει πετύχει άλματα στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Από περίπου 800 τεστ ανά ημέρα πέρυσι η χώρα συγκαταλέγεται σήμερα στους πρωταθλητές των τεστ αναλογικά με τον πληθυσμό, σύμφωνα με τον σχετικό εβδομαδιαίο χάρτη του ECDC.
Το σκεπτικό πίσω από τα μέτρα αποσυμπίεσης
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το μείγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων που «τρέχουν» από τις έξι το πρωί, δεν είναι απλώς επιδημιολογικά ουδέτερα θα αυξήσουν τον βαθμό συμμόρφωσης και κατ’επέκταση την απόδοση των υφιστάμενων περιορισμών, και επιπρόσθετα θα συμβάλλουν στην εκτόνωση των πολιτών. Άλλωστε η επιδημιολογική έξαρση που καταγράφεται δεν επιτρέπει ούτε άνοιγμα, ούτε και χαλάρωση.
Κορωνοϊός: «Πρωταθλήτρια» η Αττική με 1.281 κρούσματα - Ανησυχία για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
Αποτελεί πεποίθηση ότι σε αυτήν την φάση με συμμάχους, την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την αύξηση της διάρκειας της ημέρας, είναι προτιμότερο ο πληθυσμός να κινείται στους εξωτερικούς χώρους από το να ενισχύει τις εστίες μεταδοτικότητας, με παράνομες επισκέψεις σε άλλα σπίτια.
Ο περιορισμός της κινητικότητας άλλωστε, εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους επιστήμονες και για την κυβέρνηση. Τα συγκριτικά στοιχεία άλλωστε μεταξύ των lockdown του περασμένου Μαρτίου και της αυστηρότερης εκδοχής που εφαρμόζεται σήμερα, δείχνουν αύξηση της κινητικότητας κατά 20% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020. Επιβαρυντικά έχουν λειτουργήσει σε αυτό το lockdown, εκτός από τις συναθροίσεις στα σπίτια και εκείνες στις πορείες διαμαρτυρίας.
Τα μέτρα δουλεύουν όμως αυτός ο συνδυασμός αρνητικών παραγόντων μειώνει την ταχύτητα απόδοσής τους, όπως επισημαίνεται από κυβέρνηση και ειδικούς. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Αττικής, όπου δεν καταγράφεται η ίδια απόδοση των μέτρων σε σχέση με άλλες περιοχές, και γιατί έχουν επικρατήσει πλήρως τα μεταλλαγμένα στελέχη.
Η Αττική διαφέρει από τις υπόλοιπες περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατομμύρια κατοίκους και μεγάλη διασπορά του ιού, και μάλιστα μεταλλαγμένων στελεχών του που είναι πιο μεταδοτικά. Αυτό συνδυάζεται με την κόπωση των πολιτών και την χειμερινή κακοκαιρία, κατά την οποία παραδοσιακά ευδοκιμούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική
Η απάντηση στην κριτική
Σε αυτό το πεδίο δεν ήταν καθόλου τυχαίο από μέρους του κ. Σκέρτσου το μίγμα των στοχευμένων αναφορών στις επιδόσεις της χώρας μας αλλά και των αιχμών, με το οποίο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υφυπουργός χρησιμοποίησε για να αποδομήσει την αντιπολιτευτική κριτική.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί από τρία κύματα έως τώρα και κάποιες από αυτές μπαίνουν στο τέταρτο. Μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση σε κρούσματα, σχεδόν η προτελευταία χώρα σε Ευρώπη σε κρούσματα Covid και στην 23η θέση σε θανάτους.
Για την κυβέρνηση είναι αστήριχτες οι αιτιάσεις περί παλινωδιών και μπρος-πίσω. Όπως εξηγείται κάθε εβδομάδα παρακολουθούνται τα δεδομένα και ανάλογα διαμορφώνονται οι αποφάσεις. Υπό το φως των ανακοινώσεων της Παρασκευής, επισημαίνεται ότι πρόκειται για προσαρμογή μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.
Όπως προσθέτουν μάλιστα κυβερνητικές πηγές:
«Σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχει περιθώριο για στατικές απαντήσεις. Είναι δύσκολο, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά όλων αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν επικίνδυνο και μεταλλασσόμενο ιό».
Τι ισχύει από σήμερα
Οι «ανάσες ελευθερίας» όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση προβλέπουν:
- Ενιαίο ωράριο μετακινήσεων σε όλη τη χώρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για ολόκληρη τη χώρα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα.
- Επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
- Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού «6», χωρίς να επιτρέπεται το αυτοκίνητο.
- Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με δυνατότητα επίσκεψης έως τριών ατόμων, και διαφορετικό πλαίσιο για τις οικογένειες. Για την επίσκεψη είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση του κωδικού «6» στο 13033, αποκλειστικά με τα πόδια ή το ποδήλατο.
- Άνοιγμα των καθεδρικών ναών σε κάθε δήμο της χώρας, για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Οι λειτουργίες μπορούν να τελεστούν με έναν πιστό ανά 25 τ.μ και ανώτατο πλαφόν τους 20 πιστούς.
- Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 στο 13033.