ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Εν αναμονή των μέτρων αποσυμπίεσης – Τα σενάρια και η νέα στρατηγική

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Την εισήγηση των ειδικών για τα πρώτα εργαλεία καλύτερης τήρησης των μέτρων που θα ανοίξουν τη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για τους πολίτες περιμένει η κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές πως παρά την έξαρση που καταγράφεται, θα πραγματοποιήσει ουδέτερα, επιδημιολογικά βήματα, που θα δίνουν τις ανάσες ελευθερίας στον πληθυσμό με έναν προφανή στόχο: να αυξήσει την συμμόρφωση και συνεπακόλουθα την αποδοτικότητα των μέτρων.

«Να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπενθυμίζοντας τη σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε το περίγραμμα των υπό εξέταση προσαρμογών.

Δίνοντας έναν μεγαλύτερο βαθμό εξειδίκευσης έκανε λόγο για εργαλεία που αφενός θα λειτουργούν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» της κόπωσης των πολιτών και ταυτόχρονα θα ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη αποφυγής συγκεντρώσεων σε σπίτια και άλλους εσωτερικούς χώρους.


Η αρχή με τις μετακινήσεις

Ένα από αυτά τα εργαλεία, όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, θεωρείται ότι μπορεί να είναι η αλλαγή στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, στις βαθιά κόκκινες περιοχές, που ξεκινά στις 19.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξομοιωθεί με την ώρα έναρξης της απαγόρευσης τις καθημερινές, δηλαδή από τις 21.00 το βράδυ.

Πρόκειται για μια παρέμβαση κατά βάση ουδέτερη επιδημιολογικά ενώ αντανακλά και τον κυβερνητικό προσανατολισμό, για τον οποίο προϊδέασε χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για αξιοποίηση «της της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων».

Τα ίδια χαρακτηριστικά συγκεντρώνει και η πρόταση που εξετάζουν οι ειδικοί για την χαλάρωση των εξτρά περιορισμών που ισχύουν για τον κωδικό 6 στο 13033, η χρήση του οποίου σήμερα επιτρέπεται μόνο για πεζούς ή ποδηλάτες.

Στο συγκεκριμένο θέμα πάντως θα ξεκαθαριστεί από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εάν επιτεύχθηκαν οι συγκλίσεις που αναζητούντο ώστε να εγκριθεί από τους λοιμωξιολόγους και να ενταχθεί στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι επιφυλάξεις που εκφράζονται για το σκέλος των διαδημοτικών μετακινήσεων, παρότι στην πράξη είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα από τα μέτρα που δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε τον στοιχειώδη βαθμό συμμόρφωσης.

Τα επόμενα βήματα

Τα βλέμματα φυσικά είναι στραμμένα στο θέμα της σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς.

Η προδιάθεση, όπως έχει εκφραστεί, θέλει την αυλαία να ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, τα καταστήματα που ενέχουν, σχεδόν, μηδενικό επιδημιολογικό ρίσκο.

Δηλαδή τα κομμωτήρια, τα μαγαζιά περιποίησης νυχιών και τα κέντρα αισθητικής.

Ταυτόχρονα η επιστροφή στην κανονικότητα θα αντιμετωπίσει και τα φαινόμενα παροχής τέτοιων υπηρεσιών κατ’ οίκον.

Όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, στο δεύτερο στάδιο και αφού αξιολογηθούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας, θα περάσει από την επιτροπή των ειδικών το θέμα της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου.

Αν δεν μπει φρένο από τα επιδημιολογικά δεδομένα, έως την ερχομένη Παρασκευή θα οριστικοποιηθεί και το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Στον μήνα ορόσημο για τους εμβολιασμούς, τον Απρίλιο, όταν και σχεδιάζεται να χορηγηθούν περί τις 1,5 εκατομμύριο δόσεις, επιδιώκεται να αρχίσει και η τρίτη φάση των προσαρμογών.

Κατά τη διάρκειά της υπάρχει η βούληση να ξαναρχίσει η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία.

Πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα στα λύκεια και στα γυμνάσια και εν συνεχεία στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ίδια φάση περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν για την εστίαση, με την λειτουργία όμως να περιορίζεται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Η νέα στρατηγική

Παράμετρος-κλειδί στον κυβερνητικό σχεδιασμό θα είναι η νέα στρατηγική για τα τεστ, η επεξεργασία της οποίας ολοκληρώνεται και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες:

«Αυτό μαζί με την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την καλύτερη τήρηση των μέτρων, είναι ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας κατά την επόμενη περίοδο, όσο υπάρχει αυτή η επιδημιολογική εικόνα», όπως γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Απέφυγε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες του συγκεκριμένου σχεδίου, με τα σενάρια που κυκλοφορούν να προσδιορίζουν έναν ημερήσιο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων που φτάνει έως και τις 150.000 από τις 60.000 κατά μέσο όρο που πραγματοποιούνται σήμερα από τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν ως πιθανή την εμπλοκή των φαρμακείων αλλά και την κυβέρνηση να εξετάζει τη μέθοδο του self-testing.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης