«Μαστίγιο και καρότο»: Διττή προσέγγιση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας υποστηρίζει η Ελλάδα
Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση, επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο αφενός μίας θετικής ατζέντας και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων εφ’ όσον η Τουρκία εξακολουθήσει την παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Αυτός είναι ο κεντρικό άξονας της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής της 2ης και 26ης Μαρτίου, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι ευρω-τουρκικές σχέσεις, όπως τον περιέγραψαν σήμερα, Πέμπτη, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Στην τηλεδιάσκεψη που είχε το πρωί με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η μερική αποκλιμάκωση από τουρκικής πλευράς επέτρεψε την επανάληψη των διερευνητικών επαφών, με τον 62ο γύρο να διεξάγεται την Τρίτη στην Αθήνα και στη συνέχεια την επανάληψη και των πολιτικών διαβουλεύσεων σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι την παραβατική συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και την ευρύτερα αποσταθεροποιητική της ανάμιξη σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, τόνισε και αυτό την ανάγκη να έχει η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία μια διττή προσέγγιση, με το «καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι».
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Παπαΐωάννου ανέφερε:
«Αναμένουμε την έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία λογικά θα σταλεί στα κράτη-μέλη εντός των επόμενων ημερών. Η θέση μας είναι η διττή προσέγγιση: από τη μία είμαστε ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να εξετάσουμε τα σημεία μιας θετικής ατζέντας με την Τουρκία, αλλά υπό έναν απαράβατο αυστηρό όρο, η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν «σε καλό κλίμα».
«Ξαναπιάσαμε το νήμα μετά από 14 μήνες, καθώς η τελευταία φορά που είχαν λάβει χώρα ήταν τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό στοιχείο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της, είναι ανταλλαγή απόψεων, όχι διαπραγμάτευση. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σταθερές» διευκρίνισε.
Αναφορικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα, στις 14 Απριλίου, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «στην παρούσα συγκυρία έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να προγραμματίσουμε αυτή τη συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα διαρκέσει».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, το ενδεχόμενο της οποίας ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως «πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η συνάντηση των δύο υπουργών. Είναι νωρίς ακόμα».