ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Πρώτα οι αλλαγές στις μετακινήσεις – Από εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για λιανεμπόριο

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Άμυνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας με διαρκή ενίσχυση στην θωράκιση του ΕΣΥ και ανάσες για τους πολίτες: σε αυτό το δίπτυχο εστιάζουν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

«Θα πρέπει να κινηθούμε έξυπνα για το πώς από τη μία θα επιτρέψουμε στους πολίτες περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική μας στρατηγική που στόχο έχει την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτή λοιπόν είναι και η ισορροπία που θα πρέπει να επιδιώξουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNNi, δίνοντας το «στίγμα» της κυβερνητικής στρατηγικής στον βραχυπρόθεσμο έως και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η αναζήτηση της χρυσής τομής ανάμεσα την επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, και την αποφυγή οποιουδήποτε συμβιβασμού στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας, γίνεται εμφανώς σε μια κρίσιμη καμπή για την υγειονομική μάχη.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece πηγές με γνώση των διεργασιών, αυτό μεταφράζεται σε μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που δεν επισύρουν σημαντικό ρίσκο για την μετάδοση του ιού.

Η πρώτη δόση

Το πρώτο βήμα στην παραλλαγή του μοτίβου θα προσδιοριστεί αυτήν την Παρασκευή.

Η επιτροπή των ειδικών θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας.

Θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές.

Όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, οι προσαρμογές για τις οποίες φαίνεται ότι θα ανάψει κατά προτεραιότητα το «πράσινο φως», αφορούν στο υπάρχον πλαίσιο των μετακινήσεων.

Καταρχάς με την καθιέρωση ενός ενιαίου ωραρίου στην απαγόρευση κυκλοφορίας για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 21.00 το βράδυ έως στις 05.00 το πρωί.

Ταυτόχρονα προς κατάργηση βαίνουν οι εξτρά απαγορεύσεις - που προστέθηκαν στο πλαίσιο αυστηροποίησης- στον κωδικό 6 και η επαναφορά της δυνατότητας για χρήση του χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό.

Ταυτόχρονα διατηρούνται οι ισχυρές πιθανότητες για άρση της υφιστάμενης απαγόρευσης στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα κλάδο η επαναλειτουργία του οποίο θεωρείται ότι ενέχει χαμηλό έως και μηδενικό επιδημιολογικό ρίσκο και εκτιμάται ότι θα συμβάλλει έως έναν βαθμό στην προσπάθεια τόνωσης της ψυχολογίας του πληθυσμού.

Νέες αποφάσεις από την άλλη εβδομάδα

Από την άλλη, η επανεξέταση του καθεστώτος στο λιανεμπόριο φαίνεται ότι θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου η αξιολόγηση που θα πραγματοποιηθεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να περιλαμβάνει τη μέγιστη δυνατή επικαροποίηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από εκεί και πέρα, όπως είναι γνωστό, μετά την έγκριση των ειδικών όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί το πλαίσιο που θα επιλεγεί.

Εάν δηλαδή θα προκριθεί η μέθοδος της παράδοσης εκτός (click away), η φόρμουλα της φυσικής παρουσίας εντός των καταστημάτων, ή ένας συνδυασμός των εναλλακτικών μέσω της χρήσης του 13032.

Η νέα πλατφόρμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά ημερησίως από τους καταναλωτές και μένει επίσης να ξεκαθαριστεί, εάν θα ισχύσει ή όχι ο τρίωρος περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών.

Για την εστίαση ως γενικότερο ορόσημο λήψης των αποφάσεων έχει προσδιοριστεί για πριν από το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Όλα δείχνουν ότι το πράσινο φως θα αφορά στην επαναλειτουργία της, προς το τελευταίο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα, και αποκλειστικά για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο CNNi, μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή τις επόμενες 10 ημέρες η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και εν συνεχεία η σταδιακή κάθοδός της.

Στην ίδια παρέμβαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράδειγμα του Ισραήλ:

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ είναι σημαντικό. Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εκεί, οι άνθρωποι προφανώς νοσούν, αλλά το σύστημα υγείας τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να βρεθούμε κι εμείς σε έναν-δύο μήνες. Και νομίζω πως με αυτό τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την Covid τους επόμενους 6 με 12 μήνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης