Μητσοτάκης στο CNNi: Ικανοποίηση για το πράσινο πιστοποιητικό - Σύντομα τα βήματα χαλάρωσης
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» που δημιουργείται, μετά την απόφαση της Κομισιόν, να προσθέσει στην ευρωπαϊκή «εργαλειοθήκη» την πρόταση του για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Ήμουν ο πρώτος που ήγειρε το ζήτημα του πράσινου, ψηφιακού πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο σε εμένα ότι σε κάποιο σημείο, είτε στα μέσα της άνοιξης, είτε το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ταξιδέψουν και έπρεπε, στο μέτρο του εφικτού, να διευκολύνουμε την πραγματοποίησή τους. Τότε υπήρχε μια αντίθεση, αλλά η Κομισιόν υιοθέτησε αυτήν την ιδέα, υποβάλλοντας την πρότασή της, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, που είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι πολύ εξαρτημένη από τον τουρισμό» τόνισε στη συνέντευξή του στο CNNi ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα εξήγησε πως θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των ταξιδιωτών ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, η αυλαία της οποίας θα ανοίξει στην Ελλάδα περί τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου: «Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μια ψηφιακή απόδειξη είτε για το ότι έχεις εμβολιαστεί ή το έχεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα στον διαγνωστικό έλεγχο ή ότι έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα μπορείς να εισέρχεσαι σε χώρες όπως η Ελλάδα, χωρίς καμμιά καραντίνα και χωρίς κανένα επιπλέον τεστ στα σύνορα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, περιμένω να είναι το πρότυπο στα ταξίδια. Και περιμένω επίσης ότι θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε με ασφάλεια για τις καλοκαιρινές διακοπές» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου
Ο ίδιος προανήγγειλε ότι «σκοπεύουμε να αρχίσουμε επίσημα την τουριστική σεζόν περίπου στις 15 Μαΐου, και καθώς περιμένουμε περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες να εμβολιαστούν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένω να αυξηθούν σημαντικά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τους ταξιδιώτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της διμερούς συμφωνίας με το Ισραήλ:
«Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού μας προέρχεται από την ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι για τους ταξιδιώτες εντός της ΕΕ, κατά το δυνατόν πιο εύκολα και χωρίς επιπλέον περιορισμούς. Σε ό,τι αφορά στα ταξίδια προς την ΕΕ, είμαστε φυσικά ανοιχτοί να θέσουμε σε εφαρμογή μια παρόμοια ρύθμιση. Όντως είμαστε, όπως τόνισες, στην αρχή με το Ισραήλ διότι έχει εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού του και η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες. Ουσιαστικά θέλουμε να αντιγράψουμε αυτή τη ρύθμιση και με άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και περιμένω να είναι, τρόπον τινά, το πρότυπο εργαλείο προκειμένου να διευκολύνουμε τα ταξίδια».
Πρόσθεσε μάλιστα: «Όπως τόνισες, είμαστε πολύ εξαρτημένοι από τον Τουρισμό, κατορθώσαμε να ανοίξουμε πέρυσι με ασφάλεια. Υποδεχτήκαμε ένα κλάσμα των τουριστών, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε, και περιμένουμε μια πολύ καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος. Πέρα από το πράσινο, ψηφιακό πιστοποιητικό θα κάνουμε τα πάντα μέσα στο πλαίσιο των δυνάμεων μας, για να διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα εντός του πιο ασφαλούς τρόπου. Έχουμε βάλει όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ότι θα λάβουν την πλήρη ελληνική εμπειρία, χωρίς καθόλου κινδύνους, θέτοντας πάντα την ασφάλεια τους ως την απόλυτη προτεραιότητά μας. Το κάναμε πέρυσι και με βεβαιότητα θα το κάνουμε και φέτος με αυτά τα επιπλέον εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμού θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την σταδιακή επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων, επαναλαμβάνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ: «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ένα δεύτερο, ένα τρίτο κύμα, κάποιες είναι στο τέταρτο κύμα. Βλέπουμε ένα κύμα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, που είναι ένα ισοδύναμο του τρίτου κύματος που ευρωπαϊκές χώρες είδαν πριν από μερικούς μήνες, αλλά καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται, περιμένω ότι θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τον Covid-19 πιο αποτελεσματικά. Αντιλαμβανόμαστε, είμαστε σχεδόν μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον καλύτερο ρυθμό στους εμβολιασμούς.
»Και ξέρουμε ότι όταν πλησιάσουμε το ορόσημο, που περιμένουμε να το πλησιάσουμε περί τα τέλη Μαΐου, τον Απρίλιο όταν και θα έχουμε εμβολιάσει όλους άνω των 60, όλους με τουλάχιστον με μια δόση και όλους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα αφαιρέσουμε πολύ πίεση από τα νοσοκομεία μας. Αυτό είναι το σημείο που μπορούμε να προσδοκούμε μια επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ σήμερα. Ο κορωνοϊός είναι παρών, ο κόσμος αρρωσταίνει, αλλά το σύστημα υγείας τους είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει χωρίς σημαντικές δυσκολίες. Εκεί νομίζω θα βρισκόμαστε σε μερικούς μήνες και έτσι νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες».
Το τρίτο κύμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα τα καταφέρει και σε αυτή τη φάση της υγειονομικής μάχης: «Θα αντιμετωπίσουμε αυτό το τρίτο κύμα, δεν έχω καμμία αμφιβολία και όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μπορούμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα, θα ανοίξουμε για τον κόσμο που θα έρθει για το καλοκαίρι στην Ελλάδα και να απολαύσει το ελληνικό καλοκαίρι».
Προανήγγειλε δε, τις ανακοινώσεις για τα πρώτα βήματα χαλάρωσης: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι έχουν κουραστεί. Και ότι βλέπεις ως κόπωση από τον Covid-19, κατά μήκος της Ευρώπης, έχει κοινά χαρακτηριστικά. Έχουμε ουσιαστικά απαγορεύσει την οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες γιατί αναμέναμε το τρίτο κύμα, το οποίο τώρα είναι σε εξέλιξη. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα. Φυσικά τα νοσοκομεία μας είναι υπό πίεση αλλά μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι εάν δεν είχαμε κάνει τα βήματα που κάναμε πριν από ένα μήνα, θα αντιμετωπίζαμε μια πιο σοβαρή κρίση. Και περιμένω ότι αυτό το κύμα θα επιπεδωθεί μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες ή δέκα ημέρες και να υποχωρήσει. Ξέρετε πάντα υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο. Την ίδια στιγμή πρέπει να είμαστε έξυπνοι, με την έννοια να αφήσουμε τον κόσμο να ξαναγίνει ενεργός χωρίς να διακινδυνεύουμε τη βασική στρατηγική μας στην αντιμετώπιση του ιού. Αυτή είναι ακριβώς η ισορροπία που θέλουμε να επιτύχουμε. Πως θα αφήσουμε στον κόσμο μερικούς βαθμούς ελευθερίας, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κοιτάμε και περιμένουμε να κάνουμε ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες 48 ώρες».
Τα εμβόλια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα θα συνεχίσει κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα με το σκεύασμα της AstraZeneca και θα ακολουθήσει κάθε οδηγία από τον ΕΜΑ: «Πρώτα απ’ όλα να τονίσω ότι η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ κατά μερικούς μήνες σε ότι αφορά στο ρυθμό των εμβολιασμών. Υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από την προμήθεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μικρομεσαίες χώρες όπως η Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν και καθυστερήσεις που νομίζω ότι αναγνωρίστηκαν ανοιχτά από την Κομισιόν. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι στο επίπεδο του ρυθμιστή, δεν υπάρχει καμία σύγχυση ότι ο ΕΜΑ μας είπε ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca, σαφώς ξεπερνούν το ενδεχόμενο κόστος. Για αυτό και η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες χώρες που πάει κόντρα στην τάση και συνεχίζουμε τους εμβολιασμούς με το AstraZeneca και περιμένουμε να παρθεί από τον ΕΜΑ, αύριο. Εάν ο ΕΜΑ μας πει ότι πρέπει να αναστείλουμε το πρόγραμμα φυσικά θα αναστείλουμε άμεσα. Αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την προέκταση ότι όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες εμπιστεύτηκαν μέχρι τώρα τον ΕΜΑ με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε κρατικό επίπεδο. Φυσικά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τον τρόπο που θεωρεί καταλληλότερο. Αλλά έχουμε ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις συστάσεις του ΕΜΑ και μέχρι νεωτέρας θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα εμβολιασμών με την AstraZeneca» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ομόλογο
Αναφερόμενος στη σημερινή έξοδο στις αγορές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η έκδοση του 30ετούς ομολόγου, προ μερικών ετών θα ήταν αδιανόητη, προσθέτοντας ότι: «η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο. Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες», ανέφερε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.