ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι ένα δειλό πρώτο βήμα

Τσίπρας: Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι ένα δειλό πρώτο βήμα
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», που διεξάγεται στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα (18-20/3/2016) EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ως «ένα πρώτο δειλό βήμα» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης χαρακτήρισε την χθεσινή συμφωνία στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η συμφωνία είναι μια «ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης που αφορά το διεθνές πλαίσιο συνολικά». Όπως τόνισε:

Αν δεν καταλήγαμε χθες σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε «αποθήκες ψυχών», γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους».

Σημείωσε ότι είναι ιστορικό χρέος των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη να δώσουν την μάχη για την ανάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Επισήμανε ότι σήμερα η Ευρώπη κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αντιμετωπίζοντας την τριπλή κρίση της οικονομίας, του προσφυγικού και της ασφάλειας, και υπογράμμισε ότι η κρίση παίρνει τον χαρακτήρα δομικής υπαρξιακής κρίσης της Ευρώπης.

Εκτίμησε δε ότι ο χειρισμός της κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη «επιβεβαιώνει τους φόβους μας για το μέλλον της Ευρώπης».

Πρόσθεσε δε ότι «αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον» και κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό. Όπως εκτίμησε:

Η Ευρώπη είτε θα επανιδρυθεί στην βάση των ιδρυτικών της αρχών και της πολιτικής ισοτιμίας των κρατών, είτε δεν θα προχωρήσει για πολύ, ενωμένη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η ακραία φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες πάνω απ' όλα συντείνουν στο να εγκαθιδρυθεί η ηγεμονία των ιδεολογιών του φόβου και του μίσους».

Υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που γεμίζει τις δεξαμενές της ακροδεξιάς είναι ο φόβος τον οποίο τροφοδοτεί και καλλιεργεί η απόλυτη παράδοση της διακυβέρνησης στις αγορές και η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων στις οικονομίες, διερωτήθηκε:

Ποιός θα πίστευε ότι φαβορί των Ρεμπουπλικάνων στις ΗΠΑ θα ήταν ο Τράμπ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτή η υποψηφιότητα, και ελπίζω να μην μας βρει κι αυτό το κακό, να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το συνέδριο «Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη» συνδιοργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform! europe και διεξάγεται στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα, από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016.