ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση lockdown: Γιατί μετατέθηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Άρση lockdown: Γιατί μετατέθηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την ασφαλέστερη οδό για μια βαθμιαία άρση των περιορισμών και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας αναζητά η κυβέρνηση.

Για τη χρονική μετάθεση της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών, που εκτάκτως είχε ενταχθεί στον σημερινό προγραμματισμό ώστε να προσδιοριστούν οι διαδρομές του «οδικού χάρτη» της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, φαίνεται ότι επικράτησε η προσέγγιση που ζητούσε επιπλέον χρόνο και πληρέστερη αποτύπωση των επιδημιολογικών συνθηκών.

Το παρασκήνιο

Σε αυτό το πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, κρίθηκε απαραίτητη η εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων τόσο του τρέχοντος εικοσιτετραώρου όσο και της Πέμπτης.

Επιπρόσθετα, θεωρήθηκε ως χρήσιμη και μια επαναληπτική ανάλυση στην εικόνα της περασμένης Τρίτης, στην οποία καταγράφηκε μια σχετική αύξηση του αριθμού θετικότητας.

Εξέλιξη που αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλοί που παρουσίασαν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του τριημέρου που προηγήθηκε, προσήλθαν για τον διαγνωστικό έλεγχό τους, στην διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Τούτων δοθέντων, κρίθηκε σκόπιμο να παρακολουθηθεί κατά τις προσεχείς ημέρες η συγκεκριμένη παράμετρος.

Πρακτικά, όπως αναφέρεται από αρμόδιες πηγές, αυτό δεν μεταβάλλει την πάγια διαδικασία που προβλέπει την παράδοση των εισηγήσεων κάθε Παρασκευή και την λήψη των αποφάσεων κατά την ίδια ημέρα.

Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι παρά την αναβολή, ακόμη και τυχόν αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο, που θα χρειαστεί να εφαρμοστούν από το προσεχές Σαββατοκύριακο, μπορούν να αποφασιστούν μια ημέρα νωρίτερα.

Πολλού δε, όπως λένε πηγές στο CNN Greece, δεν μεταβάλλει την βασική κατεύθυνση που θέλει την εξεύρεση βαλβίδων αποσυμπίεσης, οι οποίες όμως δεν επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση, αλλά θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τη δεδομένη κόπωση που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ισχύς των μέτρων.

Ο «οδικός χάρτης»

Αυτός είναι και ο «καμβάς» πάνω στον οποίο η επιτροπή των ειδικών, στη προσεχή συνεδρίασή της την Παρασκευή.

Οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας και να αξιολογήσουν τα μέτρα.

Στο τελικό στάδιο να εξετάσουν, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, ποιες προσαρμογές πρέπει και μπορούν να γίνουν σε αυτά.

Είναι επίσης σαφές το μήνυμα που εκπέμπεται –ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα ανοίγματος όλων των δραστηριοτήτων, καθώς αυτή η λύση δεν επιτρέπεται από τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η βάσιμη αισιοδοξία ότι η επιτυχής αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και η διεύρυνση του τοίχους ανοσίας, με τη διεύρυνση του αριθμού των εμβολιασμών στον πληθυσμό, θα οδηγήσει σταδιακά στην επαναφορά της καθημερινότητας μας, στις συνθήκες προ της πανδημίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος για την αποδοτικότερη εφαρμογή του σχεδίου της που στηρίζεται σε δυο πυλώνες: στην περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, με τη διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την έμφαση στα σημεία όπου εντοπίζονται ανάγκες.

Επιπλέον αναζητούνται τρόποι εκτόνωσης για την κοινωνία, μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.

Πρώτα οι προσαρμογές στις μετακινήσεις

Οι πληροφορίες θέλουν ότι από τις πρώτες προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα που εξετάζονται να αφορούν στις μετακινήσεις.

Μάλιστα, εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση, η χαλάρωση αυτών των μέτρων θα τύχει άμεσης εφαρμογής και συγκεκριμένα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Καταρχάς, η πρόταση που συζητείται αφορά στην εξομοίωση της χρονικής ζώνης απαγόρευσης κυκλοφορίας (από τις 19.00 το απόγευμα έως στις 05.00 το πρωί) που εφαρμόζεται τα Σαββατοκύριακα, με εκείνη που ισχύει τις καθημερινές, δηλαδή από τις 21.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί.

Επιπλέον γίνονται εισηγήσεις για χαλάρωση των πρόσθετων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στον κωδικό 6, και ειδικότερα στη δυνατότητα χρήσης του μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Ακόμη αναζητούνται τρόποι να δοθούν διέξοδοι και για άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Νέα… πρεμιέρα στις 22 για τα κομμωτήρια

Όπως έγραφε το CNN Greece προβάδισμα για να ανοίξει την αυλαία της άρσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, και μάλιστα από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, έχουν τα καταστήματα χαμηλού επιδημιολογικού ρίσκου, όπως τα κομμωτήρια και τα μαγαζιά περιποίησης νυχιών και γενικότερα τα κέντρα αισθητικής.

Το πλαίσιο λειτουργίας τους, θεωρείται ότι πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το αποτύπωμα τους στη διασπορά της νόσου κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν σχεδόν μηδενικό.

Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση και το πλαίσιο υπό το οποίο θα δοθεί η έγκριση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τελεί υπό την αίρεση της συνολικής επιδημιολογικής κατάστασης.

Το σενάριο της 29ης Μαρτίου για το λιανεμπόριο

Ο μεγάλος γρίφος και ταυτόχρονα η κεντρική προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Οι πληροφορίες για την κυβερνητική προδιάθεση συγκλίνουν στο ότι, εάν ανάψει το πράσινο φως η επιτροπή των ειδικών, η άρση των μέτρων θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Άλλωστε το πλαίσιο επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, είναι ήδη έτοιμο, καθώς η επαναφορά του στην κανονικότητα αποτελούσε ένα στόχο που προσδιοριζόταν χρονικά ακόμη και για την τρέχουσα εβδομάδα ή το αργότερο για τις αρχές της ερχόμενης.

Υπενθυμίζεται ότι προς αυτήν την κατεύθυνση είχε αποφασιστεί και η παράταση των εκπτώσεων έως τα τέλη του μήνα.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για το λιανεμπόριο θα συμβαδίσει με την λειτουργία της νέας πλατφόρμας 13032, η χρήση της οποίας θα μπορεί να γίνεται από τους καταναλωτές μόνο μια φορά ημερησίως.

Δεν έχει κλειδώσει ακόμη ο τρόπος που θα επιλεγεί να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα, εάν δηλαδή θα επανέλθουν μαζί με το μοντέλο της παράδοσης εκτός, την φόρμουλα του click inside, θα μπορούσε να συζητηθεί ένας συνδυασμός και των δυο, ενώ πάντα υπάρχει και η εναλλακτική μιας πλήρους απελευθέρωσης που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Προς Απρίλιο το πρώτο κουδούνι

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων, αυτή φαίνεται να προσδιορίζεται χρονικά για το δεύτερο «κύμα» άρσης των περιορισμών και συγκεκριμένα για τις αρχές Απριλίου, με προτεραιότητα στην Γ’ Λυκείου και ακολούθως σειρά να παίρνουν ανά τακτά διαστήματα οι υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας και φυσικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.