ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άσκηση της φρεγάτας «Ψαρά» και υποβρυχίων με το αεροπλανοφόρο «Eisenhower»

Άσκηση της φρεγάτας «Ψαρά» και υποβρυχίων με το αεροπλανοφόρο «Eisenhower»
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, από την Πέμπτη 11 Μαρτίου η φρεγάτα «Ψαρά» έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Dwight Eisenhower» (Carrier Strike Group, CSG), κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής της στο CSG και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αντικειμένων με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ειδικότερα, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν αντικείμενα αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα σύνθετα αντικείμενα στο πλαίσιο τόσο της συνοδείας και υποστήριξης ενός πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου όσο και εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πέραν της επαύξησης του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων θα αυξήσει και την διαλειτουργικότητα αυτών σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τονίζεται:

«Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], στην οποία το ΓΕΕΘΑ έχει σημαίνοντα και ουσιαστικό ρόλο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται».

Επιπρόσθετα και πέραν της πολύτιμης ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικών επιχειρήσεων όπως αυτές ενός CSG, η εξωστρέφεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εντατική συμμετοχή τους σε συνέργειες αυτού του είδους παράγει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα ειδικά σε ότι αφορά στη διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε:

«Η κοινή ανάπτυξη των δυνάμεων μας είναι μια ακόμη άριστη ευκαιρία να ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία μας, ώστε να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους περιφερειακής ασφάλειας και άμυνας. Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στο να εξελίξουν και να αναδείξουν την κρίσιμη αμυντική σχέση τους με την Ελλάδα, η οποία αποτυπώθηκε και στην πρόσφατα ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας».