ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η πιο μεγάλη δοκιμασία για το ΕΣΥ στην Αττική

ΙΝΤΙΜΕ

 Στη πιο δύσκολη φάση από την αρχή της πανδημίας φαίνεται ότι βρίσκεται το ΕΣΥ στην Αττική. 

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος την ίδια στιγμή που η κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown γεννάει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση στο Mega της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη:

«Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες – δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μια μείωση των βαριών νοσηλειών σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

Αναφορικά με τον πρόοδο του εμβολιασμού, η κ. Πελώνη παρατήρησε:

«Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, προετοιμάζεται ήδη το σχέδιο. Επόμενη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι ευπαθείς, και θα ακολουθήσουν οι 70-74 και 65-69. Τέλος Απριλίου εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτός μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το καλοκαίρι. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχτούμε πιλοτικά τουρίστες από κάποιες χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ για την είσοδο στη χώρα».

Η έξαρση των κρουσμάτων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Θανάσης Δημόπουλος, πρύτανης καικΚαθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ παρουσίασε τις αιτίες της νέας έξαρσης του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι:

«Η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών, η κόπωση του πληθυσμού που είναι λογική και την καταλαβαίνουμε όλοι, οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την μετάδοση του ιού και ο εμβολιασμός, που παρά την κινητοποίηση παραμένει χαμηλός συνολικά στην Ευρώπη, ευθύνονται για την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες

Αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ο Πρύτανης σημείωσε:

«Κανείς δεν μπορεί να πει, ούτε οι πλέον ειδικοί, ότι έχουν την απόλυτη λύση για τα μέτρα και την μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει και για τα σχολεία. Ακόμη και μικρή να είναι η επίδραση από την λειτουργία τους στον αριθμό των κρουσμάτων, μετράει σημαντικά σε μια περίοδο που έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά για τόσες ημέρες».

«Με βάση τον αριθμό των εμβολίων που έχουμε σήμερα και εκείνων που αναμένουμε στο άμεσο μέλλον, είναι σωστή η τακτική του εμβολιασμού των πιο ηλικιωμένων ατόμων, διότι όπως βλέπουμε έχουν μειωθεί και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία. Σε επόμενη φάση είναι λογικό να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται δια ζώσης με άλλα άτομα», προσέθεσε ο κ. Δημόπουλος.

Πέρα από το κόκκινο

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πέρα από το κόκκινο», δήλωσε στο CNN Greece o Πάνος Παπανικολάου. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έδωσε την εικόνα από το νοσοκομείο της Νίκαιας στο οποίο εργάζεται:

«Στη Νίκαια έχουμε 116 νοσηλευόμενους με COVID. Εφτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Επίσης άλλα εφτά είναι τα ύποπτα κρούσματα. Στην εφημερία της Παρασκευή είχαμε 100 εισαγωγές».

Ο κ. Παπανικολάου προσέθεσε ότι «σε τουλάχιστον τρία νοσοκομεία (Θριάσιο, Νίκαια. Αττικό) υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την παροχή οξυγόνου».

Κατά τον Πάνο Παπανικολάου, αυτή τη στιγμή στην Αττική ασκείται ιατρική φυσικών καταστροφών.

Λέει χαρακτηριστικά:

«Αν γινόταν σεισμός 9,5 Ρίχτερ θα επιστρατευόταν ο οποιοσδήποτε γιατρός ανεξαρτήτως ειδικότητας, ακόμα και ψυχίατρος, για να βοηθήσει τους τραυματίες. Τώρα στην Αττική διασωληνώνονται ασθενείς όπου να ‘ναι. Το υπουργείο δίνει οδηγία να εφημερεύει ένας γιατρός ανά εφημερία, ανεξάρτητα από την ειδικότητα. Μετατρέπονται σε ΜΕΘ COVID καρδιοχειρουργικές κλινικές και χειρουργικές ΜΕΘ. Από τις 2/3 έχει σταλεί έγγραφο για την αναβολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Στην πράξη δηλαδή ασκείται ιατρική φυσικών καταστροφών».

Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει ακόμα:

«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όσα λένε οι γιατροί είναι υπερβολές. Προφανώς επιχειρείται να μεταβιβαστεί η ευθύνη στους γιατρούς για την υποβαθμισμένη περίθαλψη. Εμείς είχαμε όμως προειδοποιήσει εγκαίρως με δύο επιστολές, τον Απρίλιο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μη φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

Τέλος ο κ. Παπανικολάου ανέφερε: «Η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια αδιέξοδη τακτική. Ασκείται μεγάλη πίεση στους πολίτες, την ίδια στιγμή που δεν γίνεται τίποτα για τις δύο κύριες εστίες υπερμετάδοσης: Τα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης