ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οι θεσμικές παρεμβάσεις Μητσοτάκη και το ασφυκτικό πρέσινγκ στον Τσίπρα

INTIME NEWS

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής έτοιμος να κλείσει στα κοινοβουλευτικά «καρέ» τον Αλέξη Τσίπρα. Στο θεσμικό «τερέν» της εθνικής αντιπροσωπείας, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, θα προτάξει το σχέδιο με το οποίο η πολιτεία θα θωρακιστεί απέναντι στην βία κάθε προέλευσης.

Η ολοκληρωμένη πρόταση, με τις στοχευμένες παρεμβάσεις στα πεδία που χρήζουν αναμόρφωσης, θα είναι και ο «καθρέφτης» στον οποίο ο πρωθυπουργός, θα προκαλέσει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξει την πολιτική αντανάκλαση του: την ευθύνη της κοινωνικής έντασης και της στοίχισης δίπλα στις διαδηλώσεις, όπως κανένα άλλο κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη; Ή με την υπευθυνότητα της καταλαγής και της αποτροπής των αποδεδειγμένων επιπτώσεων τέτοιων εκδηλώσεων στην επικίνδυνη, επιδημιολογικά, συνθήκη που έχει διαμορφωθεί;.

Σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται μάλιστα να αξιοποιηθεί και η τεκμηρίωση που παρέχεται από τα ανοιχτά δεδομένα, σχετικά με την σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση συμβολή των διαδηλώσεων στη διασπορά του κορωνοϊού. Ανάμεσά τους, τα ευρήματα της έρευνας του Πανεπιστήμιου Humboldt του Βερολίνου, που δημοσιοποιεί το Politico. Η έρευνα εξέτασε δύο πορείες που διοργανώθηκαν από το κίνημα Querdenken το Νοέμβριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 10.000 άτομα στο Βερολίνο και περίπου 20.000 άτομα στη Λειψία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εάν είχαν ακυρωθεί αυτές οι πορείες, περίπου 16.000 με 21.000 κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί έως τα Χριστούγεννα.

Στο θεσμικό πεδίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής βίας που θα καλύπτουν τα διαγνωσμένα, θεσμικά κενά. Κατά πληροφορίες θα στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις: στην περαιτέρω ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης των Ένορκων Διοικητικών Ερευνών, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και τη δομή του Σώματος.

Έναντι αυτών ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σαφές κάλεσμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί το θεσμικό ρόλο του αλλά και την κρισιμότητα της συγκυρίας, και να μην επιλέξει έναντι μιας θολής τοποθέτησης μια κρυστάλλινη θέση υπέρ της αλλαγής της σελίδας.

Σε αυτό το σκέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα κάνει σαφή αναφορά τόσο στα γεγονότα τόσο της περασμένης Κυριακής, όσο και αυτά της περασμένης Τρίτης, θα επιδιώξει μια εξίσου καθαρή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την διαμήκη σύνδεση στελεχών, βουλευτών αλλά και της νεολαίας του κόμματος του με μια σειρά από εκδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα ή ομάδες ανομίας. Από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα έως αυτές για την αστυνομική βία, με την συμπαράταξη δίπλα στον Ρουβίκωνα και άλλες συλλογικότητες καθώς επίσης με την διακριτή παρουσία στην κατάληψη του ΑΠΘ, η οποία εκκενώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

To «παρελθόν» ΣΥΡΙΖΑ

Με την παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των ζητημάτων βίας, ωστόσο θα αναδείξει και για κρούσματα αστυνομικής βίας που καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης