ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πορεία της αξιολόγησης κρίνει τον ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ζήτημα, την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Προσπάθεια να βρει την χρυσή τομή ως προς την επίλυση της κρίσης γύρω από το πρόσωπο του Γιάννη Μουζάλα θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τουλάχιστον προανήγγειλε από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, όταν εκείνος επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και άφησε να εννοηθεί ότι στόχος του είναι η εκτόνωση της κρίσης στο εςωτερικό της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με πολύ θετικά λόγια για την συμβολή τόσο του Γιάννη Μουζάλα όσο και του Πάνου Καμμένου στην κυβερνητική προσπάθεια για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υπονοώντας πως ούτε τον πρώτο θέλει να θυσιάσει ούτε όμως και τον δεύτερο θέλει να χάσει από κυβερνητικό εταίρο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την συνεργασία του με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το όλο θέμα που έχει προκύψει δευτερεύουσας σημασίας.

Όλα αυτά εντείνουν τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να αναζητεί την περίφημη χρυσή τομή μέσα από έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό, εξέλιξη που δεν απαιτεί την παραίτηση του κ. Μουζάλα, ωστόσο ικανοποιεί μερικώς τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο χρόνος του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί, πάντως, από το θέμα της αξιολόγησης για το οποίο χθες αιφνιδιαστικά δημιουργήθηκε μία εμπλοκή με την κυβέρνηση να επιτίθεται με σκληρό τρόπο στο ΔΝΤ και τον ρόλο του.

Ακόμη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το ΔΝΤ χωρίς να το κατονομάσει, λέγοντας ότι κάποιοι απο τους θεσμούς θα πρέπει να εξηγήσουν και, μάλιστα, σύντομα εάν προτίθενται να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε δύο φορές με νόημα ότι έχει πει στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο ότι προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, όμως δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω, κάτι που ερμηνεύεται ως απάντηση στα αιτήματα του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου.

Για το συγκεκριμένο θέμα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν χθες σε πρωτοφανή σχόλια λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι προτάσεις του ΔΝΤ θα προκαλούσαν υπαρξιακά ζητήματα ακόμη και στον Κέινς και σε όλους τους μεγάλους Οικονομολόγους που έχουν δημιουργήσει Σχολές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης