Τσακλόγλου στη Βουλή: Γκαζώνουμε προς τον βράχο αν το ασφαλιστικό δεν αλλάξει
«Αν το σύστημα δεν αλλάξει, τότε όχι απλώς πηγαίνουμε προς τον βράχο, αλλά γκαζώνουμε προς αυτόν», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής για τις διαστάσεις του ασφαλιστικού και δημογραφικού ζητήματος.
Ο κ. Τσακλόγλου εστίασε στις δυσμενείς συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης στο ασφαλιστικό σύστημα και επεσήμανε πως η δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1/1/2022 έχει ως βασικούς στόχους: την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, τη δημιουργία πόρων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά και τη δημιουργία αντικινήτρων για συμμετοχή στην ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία.
Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή, ενώ το όριο για να κυλούν τα πράγματα ομαλά είναι περίπου 4 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το όριο προ πολλού με περίπου 1,5 εργαζόμενο ανά συνταξιούχο.
«Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα σε χώρες που φθίνουν δημογραφικά είναι δικαιότερο. Οι πολλοί μοιράζονται τις αποταμιεύσεις των πολλών και οι λίγοι των λίγων», επεσήμανε και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα που άλλες χώρες στην Ευρώπη έκαναν κεφαλαιοποιητικά συστήματα, στην Ελλάδα κάναμε επικουρικά, τα οποία όμως τα κάναμε και αυτά διανεμητικά:
«Αν συνεχίσουμε έτσι όχι μόνο πάμε προς τον βράχο αλλά γκαζώνουμε να πάμε και ταχύτερα. Στην Ελλάδα η επικουρική ασφάλιση δημιουργούσε ήδη μεγάλα ελλείμματα πριν από την κρίση», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Σε ό,τι αφορά στον ατομικό κουμπαρά, είπε ότι θα υπάρχει πολύ ισχυρή εποπτεία στο ταμεία και διαφάνεια.
«Όχι μόνο θα ενημερώνονται οι συνταξιούχοι αλλά θα μπορούν να το βλέπουν real time ακόμα και στο κινητό τους», είπε.