ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η κυβέρνηση «δείχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται για σύγκρουση στη Βουλή

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Η κυβέρνηση «δείχνει» τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται για σύγκρουση στη Βουλή
CNN Greece

Η ανάφλεξη της βίας στη Νέα Σμύρνη έφερε τις διαδοχικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια κίνηση άκρως δηλωτική της αποφασιστικότητας του, βγαίνοντας μπροστά -με διαφορά λίγων ωρών- για να αντιμετωπίσει ακαριαία τις επικίνδυνες διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι διχαστικές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στα δυο μηνύματά του έβαλε στο «κάδρο» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ως τον τροφοδότη της εύφλεκτης ύλης σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Είχε καλλιεργηθεί το έδαφος

Για την κυβέρνηση, είναι προφανές ότι τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και η εικόνα του αιμόφυρτου αστυνομικού, «δεν ήρθαν από το πουθενά».

Από την χρονοσειρά των γεγονότων, όπως εξηγείται στο CNN Greece, από κυβερνητικές πηγές, προκύπτει ότι το έδαφος είχε προετοιμαστεί με αφορμή το επεισόδιο της Κυριακής και την εικόνα των αστυνομικών να ξυλοκοπούν πολίτη.

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, οργανώθηκε η συγκέντρωση από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΜΕ, τον Ρουβίκωνα και άλλες αναρχικές «συλλογικότητες».

Ενδεικτικά του κλίματος μίσους που είχε καλλιεργηθεί ήταν τα συνθήματα όπως «απαγόρευση στο lockdown και όχι στη ζωή» και «έξω οι μπάτσοι από τη Νέα Σμύρνη».

Το δε προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις απευθύνθηκε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, κάτι που συνιστά -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- πράξη μέγιστης ανευθυνότητας.

«Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να “δέχεται το ρίσκο” για τη δημόσια υγεία; Τον καλούμε να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του. Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα» όπως ανέφερε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τροχιοδεικτική βολή

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εικόνες βίας που καταγράφηκαν, δεν προέρχονταν από την πλευρά της Αστυνομίας.

Αντίθετα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ΕΛ.ΑΣ «δέχθηκε επίθεση με καπνογόνα, ρόπαλα και πέτρες με αποτέλεσμα να δούμε, ένα νέο παιδί, έναν αστυνομικό, αιμόφυρτο στο δρόμο».

Με αφορμή μάλιστα την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, για «πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους», όπως ισχυρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης έλεγαν προς το CNN Greece ότι:

«Θα λάβει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό τις απαντήσεις του».

Παρέπεμπαν δε, στην τροχιοδεικτική βολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα:

«Σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».


Ο θεσμικές «χειροπέδες»

Από το Μέγαρο Μαξίμου αντικρούουν και τα αντιπολιτευτικά «βέλη» που αφορούν στην κυβερνητική ανοχή στην αστυνομική βία.

Είναι διακριτές οι παραπομπές το πακέτο των παρεμβάσεων, με τις οποίες τους τελευταίους 27 μήνες, επιδιώκεται να περαστούν θεσμικές «χειροπέδες» στην αστυνομική βία.

Με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού, με τον ομότιμο καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και τη συζήτηση γύρω από ζητήματα αντιμετώπισης φαινομένων αστυνομικής βίας και θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι με απόφαση της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2019, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλιβιζάτου.

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι μετά τη μελέτη 20 φακέλων περιστατικών, η επιτροπή Αλιβιζάτου παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν στη διετία 2017-2018, δηλαδή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όπως ανέλυσε στη ραδιοφωνική παρέμβαση της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Οι περισσότερες - οι 7 στις 9,- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν.

Επίσης σύμφωνα με την κυρία Πελώνη, με νόμο αυτής της Κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και επιπλέον, έχει οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες.

Όπως επισημαίνεται, με αυτόν το μηχανισμό θα γίνει και η έρευνα για το περιστατικό ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη.