Αίγυπτος: Νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το επίμαχο οικόπεδο στη Μεσόγειο
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Αιγύπτου αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά την οριοθέτηση του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου 18 στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα, στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
Το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου EGY-MED-W18 και εμφανίζεται πλέον να σταματάει στον 28ο μεσημβρινό, στην οριογραμμή δηλαδή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.
Ο νέος τροποποιημένος χάρτης είναι ο εξής:
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρία οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τα οικόπεδα αυτά, τα πρώτα δύο βρίσκονται στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που είναι το ανατολικό όριο της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας της 6ης Αυγούστου 2020 για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, το τρίτο και ανατολικότερο οικόπεδο (EGY-MED-W18) ξεπερνούσε προς Ανατολάς την οριογραμμή του 28ου μεσημβρινού και ακολουθούσε από το σημείο αυτό τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ ως δική της ΑΟΖ και η οποία δεν αναγνώριζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου στην ελληνική ΑΟΖ.
Ο προηγούμενος χάρτης που αποσύρθηκε ήταν ο εξής:
Συμφωνία στο Κάιρο
Το κλίμα στο Κάιρο ήταν θετικό για τον κ. Δένδια, ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά και τεχνοκράτες που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, πέρυσι το καλοκαίρι.
Από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο κ. Δένδιας έδωσε το περίγραμμα της λύσης που δόθηκε, λέγοντας:
«Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ' ουσίαν έχει επιλυθεί.
Εξάλλου το ίδιο θέμα ετέθη, μεταξύ άλλων, και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αίγυπτο «εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Χάφεζ, σημείωσε ότι οι δύο υπουργοί τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία
Εξάλλου, αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν τις πληροφορίες ότι το Κάιρο συζητά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία και επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ. «Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας» ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το Arab News.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και συγκεκριμένα μετά την προκήρυξη των αιγυπτιακών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να κάνει άνοιγμα προς την Αίγυπτο, λέγοντας: «Με βάση την πορεία των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο περί θαλάσσιων ζωνών».