Δένδιας: Η Τουρκία συνεχίζει επιθετικές ενέργειες - Παρανόμως στρατεύματα σε κυρίαρχα κράτη
Ανανεώθηκε:
Τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής περιέγραψε ο Νίκος Δένδιας στη διάρκεια ημερίδας του London School of Economics. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην Τουρκία, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες, όπως η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο» ("Greece 2021: Reflecting on yesterday, Shaping tomorrow") υπογράμμισε τους δύο βασικούς και σταθερούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: την αμετακίνητη προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την προσήλωση στις πολυμερείς συνεργασίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προωθεί την ειρήνη και την επίλυση ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο θέμα.
«Γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μ.Ανατολής»
Τόνισε δε πως η Ελλάδα ευελπιστεί να λύσει την διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
«Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, αναφέρθηκε ξεχωριστά στην υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τις χώρες αυτές αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου από τη μία και της υπόλοιπης Ευρώπης και των Βαλκανίων από την άλλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η χώρα στοχεύει ακόμη και στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Αναφέρθηκε ακόμη στις διμερείς σχέσεις της χώρας με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, καθώς και την επιθυμία περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών δεσμών και συνεργασιών με άλλες χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους τρεις μεταβλητούς παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ελληνική εξωτερική πολιτική τη δεδομένη στιγμή:
Πρώτον, η μεταβαλλόμενη δυναμική των παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.
Αυστηρή τοποθέτηση για Τουρκία
Ακόμη, η αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία ευθύνονται κατά βάση οι τουρκικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δένδιας τόνισε πως παρατηρείται η συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και η συνέχιση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμη, τόνισε πως στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνεται η παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία.
Και τρίτον, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή με τα νέα δεδομένα που θέτουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Οι προτεραιότητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: ειρήνη, ευημερία και συνεργασίες, τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Δένδιας.
Αποδόμηση των ισχυρισμών της Τουρκίας
Τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκαν και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί προσέγγισης Άγκυρας - Καΐρου με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ, αποδόμησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές νωρίτερα σήμερα, Σάββατο.
Οι πηγές ανέφεραν: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δηλώσεις από τη μια πλευρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση και από την άλλη την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου».
Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, στην παρέμβαση του στην υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, πριν λίγες ημέρες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.
Επίσης, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην εν λόγω συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας, ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών.
Υπενθυμίζεται εν προκειμένω, ότι έχει δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία εξετάζει την τουρκική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών. Στην εν λόγω Επιτροπή συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη Συρία, υποστήριξε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή.
Μετά το πέρας της υπουργικής συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πρώην Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit), του οποίου παρεμπιπτόντως η θητεία μόλις ανανεώθηκε, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη το Ιράκ, τον Καύκασο, στις «συγκρούσεις» όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο και κατέληξε ότι όλα αυτά δεν θα έχουν καλό τέλος για την Τουρκία.
Συγκρατείται επίσης η άμεση αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απέρριψε τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους.
Η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές, προφανώς αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με την εξαίρεση ενός, όλοι οι γενικοί γραμματείς ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο.
Τέλος, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στην Jerusalem Post, με τον τίτλο: «Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική (imaginary) συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές».
Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων που είχαν αναπαραχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με υποτιθέμενη συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας για ΑΟΖ, η οποία θα αγνοούσε την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας, τα εν λόγω δημοσιεύματα αποτελούν ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι μετά την αποτυχία της προσπάθειας αυτής, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διασπορά νέων «προπαγανδιστικών», όπως τα αναφέρει, δημοσιευμάτων, αυτή τη φορά με αποδέκτη την Αίγυπτο.