ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα κινείται πιο γρήγορα»: Συνάντηση Μητσοτάκη – Σχοινά για το θέμα των εμβολιασμών

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το θέμα του εμβολιασμού των πολιτών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Χθες ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων. Η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι βλέπουν ότι έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών και του Κράτους. Μία πολύ δύσκολη αποστολή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Τώρα βέβαια το ζητούμενο είναι πως θα επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την Πρόεδρο για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό ήμασταν σίγουροι ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτήν την πρωτοβουλία».

«Τώρα προσβλέπουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να πιέσουμε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021 οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη σειρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε:

«Ως Έλληνας Επίτροπος, Αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Πανδημία. Πρώτο, τον εμβολιασμό, όπου χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ πολύ σημαντική».

Και συμπλήρωσε:

«Επίσης σημειώνω και χαιρετίζω το προσωπικό σου ενδιαφέρον για το πιστοποιητικό. Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στις 17 Μαρτίου, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο. Δουλεύουμε σε όλο αυτό το εύρος των πρωτοβουλιών που με χαρά θα συζητήσουμε».

Ακολουθούν ολόκληρες οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Κ. Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σε υποδέχομαι ακόμα μία φορά στην Αθήνα. Έρχεσαι μάλιστα σε μία ημερομηνία, η οποία έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα καθώς πριν ακριβώς ένα χρόνο η Ευρώπη συνολικά στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδος στην μεγάλη προσπάθεια που έκανε τότε να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα τα οποία φυσικά είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα.

Και από τότε βέβαια έχει ωριμάσει ιδιαίτερα η συζήτηση και για το καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το οποίο, ελπίζουμε εντός ευλόγου χρόνου να μπορεί να ολοκληρωθεί έτσι ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει πια μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, η οποία να αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές του θέματος. Από τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση των παράνομων ροών μέχρι την κοινή διαδικασία χορήγησης ασύλου αλλά και την κοινή ανάληψη ευθύνης ως προς τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια να μην πέφτει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις χώρες εκείνες οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμής μάχης διότι πολύ απλά λόγω της γεωγραφίας τους αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήθελα να σε ευχαριστήσω επίσης και για τα πολύ καλά σχόλια τα οποία έκανες για την διαδικασία του εμβολιασμού. Χθες ξεπεράσαμε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Η Ελλάδα αναλογικά κινείται πιο γρήγορα από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω ακόμα μία φορά είναι η οργάνωση της διαδικασίας, ο ψηφιακός της χαρακτήρας και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, διότι βλέπουν ότι έχει χτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ αυτών και του Κράτους.

Μία πολύ δύσκολη αποστολή. Το κράτος ανταποκρίθηκε με υψηλό βαθμό οργανωτικότητας και επαγγελματισμό. Και βέβαια τώρα προσβλέπουμε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μπορέσουμε να πιέσουμε όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα τους για τις παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων το δεύτερο τρίμηνο 2021 οπότε και εκτιμούμε ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Kαι παρά τις δυσκολίες, παρά τις καθυστερήσεις που νομίζω ότι και με γενναιότητα και η ίδια η Πρόεδρος της Επιτροπής αναγνώρισε το γεγονός ότι η Ευρώπη αγόρασε σε κεντρικό επίπεδο εμβόλια και τα διένειμε συνέχεια στα κράτη μέλη με μόνο κριτήριο τον πληθυσμό και όχι το μέγεθος ή το μέγεθος της οικονομίας τους νομίζω ότι επί της αρχής ήταν μία σωστή ευρωπαϊκή πολιτική. Τώρα βέβαια το ζητούμενο είναι πως θα επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας. Και κάτι τελευταίο βέβαια να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την Πρόεδρο για το γεγονός ότι αγκάλιασε την ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως ενός εργαλείου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν βγήκαμε πρώτοι να θέσουμε το ζήτημα αυτό ήμασταν σίγουροι ότι θα καταλήγαμε τελικά σε μία τέτοια λύση και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Επιτροπή στηρίζει ανοιχτά αυτή την πρωτοβουλία.

Μ. Σχοινάς: Ευχαριστώ πολύ Πρόεδρε για την υποδοχή. Μία δυσκολία που έχω κάθε φορά που έρχομαι να ενημερώσω είναι ότι σε πολλά από τα θέματα προς ενημέρωση έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο, τα ξέρεις από την πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ως Έλληνας Επίτροπος, Αντιπρόεδρος με μεγάλη χαρά και περηφάνια βλέπω την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε δύο εργοτάξια που είναι καθοριστικά για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Πανδημία. Πρώτο, τον εμβολιασμό όπου χθες έφυγα βαθιά εντυπωσιασμένος από τον “Προμηθέα”, από την οργάνωση αλλά και το προσωπικό και τους εμβολιαζόμενους οι οποίοι ήταν γεμάτοι ενθουσιασμό για αυτήν την προσπάθεια. Το δεύτερο εργοτάξιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ελληνικό προσχέδιο κατά κοινή ομολογία είναι υπόδειγμα για πολλούς άλλους. Και οι πρόοδοι που κάνει η χώρα σε αυτά τα ευρωπαϊκά εργοτάξια είναι πολύ πολύ σημαντική. Για το μεταναστευτικό, όντως η κορυφαία στιγμή του Έβρου πιστεύω ότι ήταν, ένα πριν και ένα μετά: μετά τον Έβρο όλα έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξουμε ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εδώ στην Ελλάδα, από αυτό που έγινε πέρυσι και τώρα χρειαζόμαστε αυτή τη μεγάλη συμφωνία. Τη μεγάλη συμφωνία για το μεταναστευτικό, στη βάση μιας πρότασης που είναι πάνω στο τραπέζι, που θα παρουσιάσω στη Βουλή σε λίγη ώρα και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τώρα να κάνουμε αυτό το μεγάλο άλμα γιατί η Ευρώπη κατάφερε πολλά αλλά ας μη γελιόμαστε στο μεταναστευτικό ακόμα δεν έχει καταφέρει τη μεγάλη συμφωνία. Επίσης σημειώνω και χαιρετίζω το προσωπικό σου ενδιαφέρον για το πιστοποιητικό. Θα παρουσιάσουμε μία πρόταση στις 17 Μαρτίου, η οποία θα είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κινητικότητα, αλλά χωρίς σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ευρωπαίων τον τελευταίο χρόνο. Δουλεύουμε σε όλο αυτό το εύρος των πρωτοβουλιών που με χαρά θα συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης