ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η αλλαγή στην εικόνα της πανδημίας και οι «ενέσεις» ηθικού

Lockdown: Η αλλαγή στην εικόνα της πανδημίας και οι «ενέσεις» ηθικού
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι διαδοχικές «ενέσεις» ηθικού και αφύπνισης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κρισιμότερη φάση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η κορύφωση του οποίου, βάσει των «προγνωστικών μοντέλων» επίκειται, δείχνουν και το κέντρο βάρους των κυβερνητικών προσπαθειών.

Ο πρωθυπουργός στο μπαράζ των μηνυμάτων που εξέπεμψε την Πέμπτη, από τη μια έκανε λόγο για «…το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας».

Από την άλλη, «στόχευσε» κατά του δεύτερου, «μεγάλου εχθρού», και σε αυτήν την φάση της υγειονομικής μάχης, τη χαλάρωση:

«Είναι κρίμα τώρα που βλέπουμε την έξοδο να γίνει μεγάλη ζημιά», ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αλλάζει η εικόνα»

Η κυβέρνηση θέλει τη στιγμή που η επιχείρηση «Ελευθερία» προσθέτει απωθητική ισχύ στο περίβλημα της υγειονομικής ασπίδας, να εξασφαλίσει το μάξιμουμ της απόδοσης των περιοριστικών μέτρων κατά των νέων μολύνσεων, που έχουν και τον «επιταχυντή» των μεταλλάξεων.

Όπως είπε στο CNN Greece η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αλλάζει η εικόνα της πανδημίας, παρά την έξαρση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Και το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που επίσης αυστηροποιούν τα μέτρα»

Όμως, όπως μονότονα τονίζεται, η τήρηση των μέτρων θα προσθέσει και το απαραίτητο μήκος στον καθαρό διάδρομο για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Δεν ήταν τυχαία η παραπομπή της Αριστοτελίας Πελώνη στις ομοιότητες των τρεχουσών επιδημιολογικών συνθηκών, με εκείνες που επικρατούσαν την 31η Δεκεμβρίου:

«Αποδείχθηκε αυτό στο παρελθόν. Όταν τηρήσαμε όλοι τα μέτρα, μπορέσαμε στη συνέχεια να επανέλθουμε σε κάποιες δραστηριότητες», υπενθύμισε στο CNN Greece η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Άλλωστε το υφιστάμενο πλαίσιο περιλαμβάνει τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί την περσινή άνοιξη ενώ πλέον είναι σε ισχύ επιπρόσθετοι και στοχευμένοι περιορισμοί, που εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατόν.

Το εύρος χρήσης SMS για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση έχει περιοριστεί, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις.

Επιπλέον εφαρμόζεται απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Ακόμη, η τηλεργασία έχει αυξηθεί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο ισχύει το μάξιμουμ της τηλεργασίας.

Η απάντηση στην κριτική

Στην αποτίμηση που κάνουν όμως κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου, το πρώτο που επεβλήθη από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης:

«Τότε, οι πολίτες σέβονταν τους περιορισμούς, μπροστά στο φόβο του άγνωστου κινδύνου» και προσθέτουν με νόημα:

«Τώρα ο κίνδυνος είναι ακριβώς να συμβιβαστούμε με αυτόν, ειδικά υπό τη σκιά της πολύμηνης κόπωσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση».

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε και εφάρμοσε νωρίς περιοριστικά μέτρα κάνει την κατάσταση διαχειρίσιμη, παρά τις δυσκολίες.

Στρέφουν, μάλιστα, τα φώτα της σύγκρισης προς τα αποτελέσματα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Τσεχία, οι οποίες έχουν πληγεί βαρύτατα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όπως λένε, η καλύτερη απάντηση στα fake news είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία φανερώνουν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας συγκαταλέγονται στις καλύτερες ανά την Ευρώπη, τόσο σε απώλειες ζωών όσο και σε ποσοστά εμβολιασμού, με την επίσημανση σε όλες τις χώρες εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Στον δείκτη θετικότητας που αποτυπώνεται στους χάρτες του ECDC, η Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο».

Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Γηραιάς Ηπείρου.

• ΕΛΛΑΔΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 635. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 9,18.
• ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 854. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,88.
• ΑΥΣΤΡΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 954. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 7,44.
• ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1371. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,39.
• ΙΣΠΑΝΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1502. Εμβολιασμοί ανά 100.000 κατοίκους: 8,36.
• ΒΕΛΓΙΟ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1905. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,11.
• ΓΑΛΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1339. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,89.
• ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 137. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,42.
• ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους:1614. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 8,68.
• ΤΣΕΧΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1962. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 6,56.
• ΙΤΑΛΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1633. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 7,57.
• ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 915. Εμβολιασμός ανά 100.000 κατοίκους: 5.