Lockdown: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε «ψαλίδι» και όχι καθολικό lockdown
Ανανεώθηκε:
Το μήνυμα της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη το πρωί της Τετάρτης διέγραψε τελικώς και την ρότα των κυβερνητικών αποφάσεων., για τις οποίες το CNN Greece από την πρώτη στιγμή είχε προσδιορίσει ότι δεν θα κινηθούν προς την κατεύθυνση του σκληρού, όπως προτεινόταν, lockdown.
«Δεν μπορεί να παραλύσει ο παραγωγικός ιστός της χώρας», ήταν η μετρημένη αναφορά της κυρίας Πελώνη σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, που εν πολλοίς απέδιδε και την προδιάθεση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των αποφάσεων που καλείτο να πάρει για ακόμη μια φορά επί ξυρού ακμής, με δεδομένη την έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Οι δυο παράμετροι
Κρίση στην τελική έκφραση της οποίας βάρυναν, όπως ευθέως και δημόσια μεταδιδόταν από κυβερνητικά στελέχη και φυσικά στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δυο κυρίαρχες παραδοχές.
Αφενός η κόπωση του πληθυσμού, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα, έκανε για ακόμη μια φορά ειδική μνεία.
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση.
Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», είπε ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας επί της ουσίας για το περίβλημα των μέτρων.
Ο διαχωρισμός
Αφετέρου ο ευδιάκριτος διαχωρισμός ανάμεσα στην περίοδο αναφοράς, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, όταν με τις κυβερνητικές εντολές είχε μπει λουκέτο στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, και στον φετινό Μάρτιο οπότε και ήδη οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζονται ως πεπερασμένες.
Στον αντίποδα πάρθηκαν μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί η υποσκέλιση των υγειονομικών προσπαθειών από τις εξελίξεις.
Η αναβάθμιση διψήφιου αριθμού περιφερειακών ενοτήτων και περιοχών, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (κόκκινο+), με την αναστολή λειτουργιών και δραστηριοτήτων, δείχνει πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να χαθεί ο έλεγχος.
Συμπληρώνεται δε από τα στοχευμένα μέτρα -για τα οποία επίσης ο πρωθυπουργός πολλάκις, έχει προκρίνει την επιλογή τους- στον ψηφιακό μηχανισμό μετακινήσεων και δη σε κωδικούς, που από την ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει η εξόφθαλμη κατάχρησή τους.
Οι δύο στόχοι
Με τις αλλαγές ειδικά στους κωδικούς 2 και 4, όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece από την Δευτέρα, επιδιώκεται ο αποτελεσματικότερος έλεγχος σε άσκοπες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις στα σπίτια, που αποδεδειγμένα στην παρούσα φάση αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εστίες μετάδοσης του ιού.
Άλλωστε και με δεδομένο ότι εντός της ημέρας σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών, η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει ότι ενδυναμώνεται η ισχύς του υγειονομικού οπλοστασίου, στο τελευταίο μίλι προς την ελευθερία, όπως έχει προσδιοριστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η επιτυχία σε αυτήν την τελευταία προσπάθεια, για το Μέγαρο Μαξίμου, θα ανοίξει και τον καθαρό διάδρομο, για την επίτευξη του πρώτου στόχου που είναι η σταδιακή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, μέσα από έξυπνες λύσεις όπως είναι και το πρωθυπουργικό πρόταγμα.
Όπως έγραφε το CNN Greece η 16η Μαρτίου, μια ημερομηνία που απηχεί την κυβερνητική προδιάθεση για επιστροφή στην κανονικότητα του λιανεμπορίου, καθώς επίσης των μαθητών στα θρανία, δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί από ασφαλέστερα, επιδημιολογικά, ορόσημα του ερχόμενου μήνα.
Η ομαλή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας θα θέσει, εν μέρει και τα θεμέλια, για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, που επιδιώκεται να «ζεστάνει μηχανές» μέσα στον Μάιο.
Οι «βολές» στον ΣΥΡΙΖΑ
Από την κυβέρνηση πάντως δεν άφηναν αναπάντητες τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αυστηροποίηση των μέτρων, τις οποίες χαρακτήριζαν υποκριτικές.
Προχωρούσαν μάλιστα στην αντιπαραβολή των καταγγελιών για ασφυξία στα νοσοκομεία από τη μια, και από την άλλη την αποστολή προσκλητηρίων σε διαδηλώσεις.
Κάλεσμα, το οποίο, όπως σημειώνεται δηκτικά, συμπληρώνεται από την ανεύθυνη, παροχή, οδηγιών για την παράκαμψη των μέτρων υγειονομικής προστασίας:
«Θα πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τα “πηγαδάκια” και τις δυνατές φωνές για να μην προκαλέσουμε περιέργεια ή καταγγελία και δώσουμε πρόσχημα για επέμβαση της αστυνομίας», αναφέρεται σε εσωκομματικό έγγραφο, μέσω του οποίου όμως ζητά «αυτοπρόσωπη παρουσία» και «μαζική συμμετοχή», αναφέρεται σχετικά.