ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστανίδης στο CNN Greece: Άκρως προβληματική η διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN o Χάρης Καστανίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ είπε μεταξύ άλλων: «Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς αντιφάσεις στις αποφάσεις της και να κινείται με προβλεπτικότητα και λιγότερο κατασταλτικά. Δυστυχώς, μετά το τέλος του πρώτου κύκλου της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε αυτές τις προϋποθέσεις για αυτό και η προσπάθειά της υπήρξε αλυσιτελής.»

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε: «Το πρόβλημα, όμως, με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις αυξημένες κρατικές δαπάνες. Οι αποφάσεις της υποδήλωναν και υποδηλώνουν έλλειψη σχεδίου, στοχευμένων παρεμβάσεων, δίκαιης κατανομής, υποδηλώνουν συχνά εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.» Τόνισε δε ότι: «Είναι φανερό ότι η διαχείριση της οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης είναι άκρως προβληματική.»

Για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα υποστήριξε: «Η προηγούμενη ιδιότητά μου του Υπουργού Δικαιοσύνης καθιστά και σήμερα ιδιαίτερα λεπτή τη θέση μου. Περιορίζομαι, για αυτό, να επισημάνω ότι τόσο η ζωή ενός καταδίκου-απεργού πείνας μπορεί να σωθεί, όσο και η Δημοκρατία να προστατευθεί με την πιστή εφαρμογή του νόμου και του Σωφρονιστικού Κώδικα.»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χάρη Καστανίδη στο CNN Greece:

-Ένας χρόνος πανδημία και ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει συνέχιση του lockdown. Θεωρείτε ότι ήταν αναπόφευκτο;

-Η ανάγκη να προστατεύεται η δημόσια υγεία και, ταυτόχρονα, η ανάγκη να προστατεύεται η οικονομία αποτελεί μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς αντιφάσεις στις αποφάσεις της και να κινείται με προβλεπτικότητα και λιγότερο κατασταλτικά. Δυστυχώς, μετά το τέλος του πρώτου κύκλου της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε αυτές τις προϋποθέσεις για αυτό και η προσπάθειά της υπήρξε αλυσιτελής.

Η πανδημία

-Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πανδημία;

Πρώτα-πρώτα, θα έπρεπε από νωρίς να επέμβει στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως π.χ. στις αστικές συγκοινωνίες ή στους ιδιωτικούς χώρους εργασίας, προκειμένου να αποτρέπει συνωστισμούς επικίνδυνους για τη μολυσματική μετάδοση. Κάτι τέτοιο δε συνέβη. Δείτε, ακόμα και τώρα, τι κατάσταση επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεύτερον, θα όφειλε η κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερη προνοητικότητα για ορισμένες κοινωνικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, στη διάρκεια όλου του θέρους και του φθινοπώρου δεν υπήρχε καμία δημόσια επιτήρηση για την αποφυγή συνωστισμού σε τόπους κοινωνικής συναναστροφής ή σε θρησκευτικές τελετές. Εκτός αυτών, μπορεί κανείς να διαπιστώσει σοβαρές αντιφάσεις στις αποφάσεις της, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις έξι το απόγευμα τα σαββατοκύριακα, που προκαλεί τις προηγούμενες ώρες ασφυκτική παρουσία του κόσμου στις κεντρικές ή τις τοπικές αγορές.

Η οικονομία

-Στην οικονομία τώρα. Το ΚΙΝΑΛ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ανεπαρκή στήριξη των πληττόμενων από την κρίση. Υπάρχουν όμως περισσότερα χρήματα για να δοθούν;

-Η ρήτρα διαφυγής, η οποία ενεργοποιήθηκε μετά τον Μάρτιο του 2020, δημιούργησε συνθήκες δημοσιονομικής χαλαρότητας και επέτρεψε στις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα, όμως, με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τις αυξημένες κρατικές δαπάνες. Οι αποφάσεις της υποδήλωναν και υποδηλώνουν έλλειψη σχεδίου, στοχευμένων παρεμβάσεων, δίκαιης κατανομής, υποδηλώνουν συχνά εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

Για να δώσω μερικά παραδείγματα. Τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια δηλώνουν ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έμειναν εκτός χρηματοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Δηλώνουν, επίσης, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν υπάγεται σε κανένα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που δίνει η υποδιοίκηση της Τραπέζης Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση μέσα στην πανδημία. Η χρηματοδότηση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκε το πρώτο οκτάμηνο του 2020 κατά 9,2% και μειώθηκε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά 0,5%.

Είναι φανερό ότι η διαχείριση της οικονομίας εκ μέρους της κυβέρνησης είναι άκρως προβληματική. Προσθέτω, δε, ότι έχει συντελεστεί νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μπορεί να φέρει την χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από τις αρχές του 2022, όταν θα πάψει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής.

Εδώ και μήνες επισημαίνω, με άρθρα ή ομιλίες μου στη Βουλή, ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα να συνεννοηθεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας, ώστε να διεκδικήσει με, συμμαχίες στην Ε.Ε., την αλλαγή των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, όπως ζητά το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Για την απεργία πείνας

-Πώς τοποθετείστε αναφορικά με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα;

-Η προηγούμενη ιδιότητά μου του Υπουργού Δικαιοσύνης καθιστά και σήμερα ιδιαίτερα λεπτή τη θέση μου. Περιορίζομαι, για αυτό, να επισημάνω ότι τόσο η ζωή ενός καταδίκου-απεργού πείνας μπορεί να σωθεί, όσο και η Δημοκρατία να προστατευθεί με την πιστή εφαρμογή του νόμου και του Σωφρονιστικού Κώδικα.

-Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν την πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ να έχει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό;

Όπως ξέρετε, στις δημοσκοπήσεις οι απαντήσεις διαμορφώνονται αναλόγως με τον τρόπο που διατυπώνονται οι ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης