Κορωνοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ της Αττικής και στο βάθος… νέα μέτρα
Ανανεώθηκε:
Μπορεί η τρέχουσα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι χαμηλότερη (προς το παρόν) από εκείνη του Νοεμβρίου, εντούτοις, η εστίαση της στην Αττική σημαίνει συναγερμό για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Χτες για πρώτη φορά μέσα στο 2021 οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 400 -406 χτες.
Τον Νοέμβριο είχαν ξεπεράσει τους 600.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν εξαντληθούν οι διαθέσιμες ΜΕΘ COVID στην Αττική.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χτες ήταν διαθέσιμες μόλις 12 ΜΕΘ στην Αττική.
Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.
Η έλλειψη των ΜΕΘ θα αντιμετωπιστεί με δύο τρόπους:
-Σε πρώτη φάση, με τη μετατροπή ΜΕΘ non COVID σε ΜΕΘ COVID -κάτι όμως που έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.
-Σε δεύτερη φάση, με τη μεταφορά, αν χρειαστεί, ασθενών σε άλλες περιοχές -κάτι που συνεπάγεται ταλαιπωρία για τους ασθενείς και μεταφέρει την πίεση στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι οριακή και δείχνει ότι το lockdown (ή τουλάχιστον η μορφή του lockdown που έχει υιοθετηθεί) δεν φέρνει πλέον αποτελέσματα.
Για το θέμα ήταν διαφωτιστική η δήλωση στον Σκάι του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκου Θωμαΐδη:
«Δυστυχώς ο μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής είναι ίδιος με την προηγούμενη εβδομάδα.»
Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη
Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου, στη σύσκεψη:
-Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.
-Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.
-Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.
Αύριο το πρωί, θα συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί, αύριο το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» θα πέσουν όλα τα μέτρα που μπορούν να αναστείλουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και ειδικά των δύο μεταλλάξεων, που άλλωστε ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Μάλιστα, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι και η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο –τουλάχιστον με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση.
Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι να μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά πως:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο κρίσιμες εβδομάδες αλλά ήδη το ξέφωτο είναι ορατό».
Όπως εξηγούσαν, αυτό αφορά τόσο στις κλιματολογικές αλλά και στις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Lockdown και την Καθαρή Δευτέρα
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα του μήνα, δηλαδή μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει:
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή.»