ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Αμετακίνητη η κυβέρνηση – Βγήκαν μπροστά και οι μετριοπαθείς

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με την πολιτική αντιπαράθεση για την απεργία πείνας του τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα να χτυπά «κόκκινο», μόνο απαρατήρητη δεν περνά η δημόσια κινητοποίηση προβεβλημένων στελεχών της αποκαλούμενης μετριοπαθούς πτέρυγας της κυβέρνησης.

Η είσοδος στην ηλεκτρισμένη συζήτηση από τους κυρίους Νίκο Δένδια, Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη, προσδίδει διαφορετική πολιτική εμβέλεια στο κυβερνητικό στίγμα «κατά του εκβιασμού», ο οποίος καταλογίζεται από την κυβέρνηση ως κίνητρο στον πολυϊσοβίτη.

Ταυτόχρονα ενισχύει τις κυβερνητικές γραμμές στα έμπροσθεν της σφοδρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

«Αντί κάποιοι να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει και να μην εκβιάζει την κυβέρνηση», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τα τεκταινόμενα γύρω από την υπόθεση του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη.

Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα, φρόντισε να μην αφήσει περιθώριο παρερμηνειών υπογραμμίζοντας ότι «είναι ζήτημα νομιμότητας και όχι δεξιάς - αριστεράς, λιγότερης ή περισσότερης ευαισθησίας».

Κλιμακώνοντας δε την ρητορική του, έναντι των αντιδράσεων που καταγράφονται, διερωτήθηκε:

«Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τον Κουφοντίνα, εάν αύριο μεθαύριο για τον οποιοδήποτε λόγο κάνουν μια απεργία πείνας ο Ρουπακιάς και ο Μιχαλολιάκος, θα προτείνουν στην κυβέρνηση να υποχωρήσει και να παραβιάσει τη νομιμότητα; Ειλικρινά με ενδιαφέρει η απάντησή τους» ,ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, ο υπουργός Εργασίας.

«Επένδυση στο διχασμό»

Πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά στην συντονισμένη παρέμβαση των «μετριοπαθών», έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Περριακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης, που έλκει τις πολιτικές καταβολές του, από τον χώρο της κεντροαριστεράς, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», χάραξε μια ξεκάθαρη, κόκκινη γραμμή:

«Είναι δομικά λανθασμένο η αξιωματική αντιπολίτευση να επενδύει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα, γιατί έτσι ζητά ουσιαστικά την κάμψη των κανόνων του κράτους δικαίου».

Όπως εξήγησε μάλιστα:

«Η στάση αυτή κατά τη γνώμη μου ανοίγει μια κερκόπορτα νομιμοποίησης εκείνων που επιδιώκουν να πετύχουν μια φθορά των δημοκρατικών θεσμών συνολικά κι αποτελεί μια επένδυση στο διχασμό. Και αυτή είναι μια βαθιά επικίνδυνη επιλογή», υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Υπερθεματίζοντας ο κ. Πιερρακάκης συμπλήρωσε:

«…Η δημοκρατία ούτε εκδικείται ούτε εκβιάζεται ούτε είναι à la carte. Το ότι δεν εκδικείται το αποδεικνύει στα 47 περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης - και το τήρησε ακόμα και σε εκείνους που πήγαν να την καταλύσουν, ακόμα και σε εκείνους που είχαν το αίμα των παιδιών της στα χέρια τους. Ίσως ειδικά σε αυτούς να είναι που το απόδειξε».


Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ακριβώς αυτό είναι το κεκτημένο που πρέπει όλοι μαζί να διαφυλάξουμε. Ένα κράτος δικαίου που δεν είναι à la carte, ένα κράτος δικαίου το οποίο δεν αλλάζει τους κανόνες του εκβιαζόμενο με οποιονδήποτε τρόπο - γιατί οι κανόνες του υπάρχουν για να μας προστατεύουν, ειδικά τους πιο αδύναμους ανάμεσα μας».

Το μήνυμα Δένδια

Χρησιμοποιώντας διαφορετικό έναυσμα αλλά κινούμενος επί της ουσίας στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, μέσω Τwitter, απέρριψε με έμμεσο τρόπο τα επιχειρήματα που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Ομάδας Συγγενών Θυμάτων της Τρομοκρατίας, «Ως Εδώ» υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις που εξέφρασαν.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας αναδημοσιεύοντας την σχετική ανακοίνωση προέβη στο ακόλουθο σχόλιο:

«Στέκομαι δίπλα στους συγγενείς αυτών που δεν είχαν δικαίωμα επιλογής»

Απάντηση στις επικρίσεις

Απαντώντας στις αιτιάσεις της συνηγόρου του Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται ως επιχείρημα μια διαδικασία που ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν μπορεί να προτάξει, καθώς ακόμη δεν έχει λάβει απορριπτικές αποφάσεις.

Όπως υποστηρίζεται σε αιχμηρούς τόνους:

«Το κάνει για λόγους στοχοποίησης της Διοίκησης και για σκόπιμη αποφυγή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με την ίδια ανάγνωση, η ίδια η συνήγορος Κουφοντίνα υπενθυμίζει ότι για να προσφύγει ένας κρατούμενος στη Δικαιοσύνη κατά απόφασης μεταγωγής του πρέπει πρώτα να έχει λάβει δύο αρνητικές αποφάσεις στην αίτησή του.

Όπως επισημάνθηκε και από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα μπορούσε να προσφύγει κατά της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για τη μεταγωγή του κατ’ αναλογική εφαρμογή άλλων, αντίστοιχων διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Ειδικότερα υπενθυμίζεται ότι στο άρθρο 6 αναφέρεται ότι επιτρέπεται η αναφορά στο Συμβούλιο της φυλακής κάθε παράνομης ενέργειας σε βάρος κάθε κρατούμενου.

Σε περίπτωση αρνήσεως ή μη απαντήσεως, χορηγείται η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών).

Το ερώτημα που διατυπώνεται μάλιστα είναι γιατί ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν επέλεξε αυτή τη διαδικασία παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στον ίδιο από τις 18-2-2021, επιλέγοντας αντ’ αυτού την απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης στην πολιτεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης