ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση Τουσκ με «εκπτώσεις» η βάση διαπραγμάτευσης με Τουρκία

Πρόταση Τουσκ με «εκπτώσεις» η βάση διαπραγμάτευσης με Τουρκία

Ολοκληρώθηκε  το δείπνο των 28 ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. Σε συμφωνία την οποία θα προτείνουν προς την Τουρκία κατέληξαν  οι 28 ηγέτες. Το κείμενο της συμφωνίας μοιάζει  αρκετά κοντά στην αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Ντόναλντ Τουσκ. Αύριο το πρωί συνεχίζεται η σύνοδος και με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Μια διαφορά στο κείμενο είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει 72.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, αντί για τις 160.000 που προβλεπόταν αρχικά. Την ίδια στιγμή το σχέδιο προβλέπει πως τα αιτήματα ασύλου προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας θα εξετάζονται επί ελληνικού εδάφους.

Μέρκελ: H Eλλάδα δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί

«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας»., δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το τέλος του δείπνου εργασίας των 28.

Σημείωσε πως βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε.

Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επόμενο βήμα είναι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης και από τον κ. Νταβούτογλου.

Σε αυτήν την πρόταση προβλέπεται μεταξύ άλλων σημαντική κινητοποίηση από ευρωπαϊκής πλευράς και ενίσχυση της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα αιτήματα ασύλου με ταχύτητα και να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή τα αγκάθια που φαίνεται να παρουσιάζονται στην συμφωνία για την ελληνική πλευρά είναι πως -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ZDF- η μετεγκατάσταση προσφύγων θα παραμείνει εθελοντική για τα κράτη- μέλη κάτι που σημαίνει ότι καμία χώρα δεν θα υποχρεωθεί να δεχθεί πρόσφυγες.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δε θα γίνει ανοιχτή φυλακή για πρόσφυγες

Ο κ. Νταβούτογλου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε αρκετά επιφυλακτικός προς τις προθέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Όπως τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, διαβλέπει δυσκολίες στην τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά ελπίζει σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες. «Βλέπουμε κάποιες δυσκολίες εντός της Ε.Ε. για την τήρηση των όρων.
Συζητήσαμε το θέμα με την κα Μέρκελ στο τηλέφωνο την περασμένη εβδομάδα και με τον Τουσκ κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα». Ανέφερε, όμως, ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί μία συμφωνία που θα μετατρέψει την Τουρκία σε «ανοικτή φυλακή» για πρόσφυγες, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.