ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένας χρόνος πανδημία: Η αβεβαιότητα του lockdown – Η ελπίδα του εμβολίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον Φλεβάρη του 2020, όταν στην Ελλάδα είχαμε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα χρόνο μετά θα αντιμετωπίζαμε το τρίτο κύμα της πανδημίας, θα βρισκόμασταν στο τρίτο lockdown (ή τη συνέχεια του δεύτερου) και δεν θα είχαμε ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Οι 6.439 νεκροί στην Ελλάδα και τα 2,5 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο απέδειξαν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τελικά μια απλή γρίπη. Στην υγειονομική κρίση προστίθεται η οικονομική κρίση η οποία επίσης καταστρέφει ζωές. Αναμφίβολα η πανδημία χαράσσει την πορεία της ανθρωπότητας και κατά τα φαινόμενα θα προκαλέσει τραύμα σε μια ολόκληρη γενιά.

Τα εμβόλια του κορωνοϊού συνιστούν αυτή τη στιγμή τη μεγάλη ελπίδα για να δοθεί τέλος στην εκτυλισσόμενη τραγωδία. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια σε τόσο σύντομο διάστημα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή τους μεταθέτουν τον χρονικό ορίζοντα της συλλογικής ανοσίας.

Το μήνυμα του Μητσοτάκη

Με άρθρο του στα Νέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικός ο επίλογος στο άρθρο του πρωθυπουργού:

«Πράγματι, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη απ’ τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην Ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας.»

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε επίσκεψή του στο mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, δήλωσε ότι ξεπεράστηκαν οι 850.000 εμβολιασμοί.

Μέσα Μάρτη το άνοιγμα

Παρά την πρόοδο στους εμβολιασμούς, το lockdown παίρνει παράταση άλλες δύο εβδομάδες. Μιλώντας στον Σκάι, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι:

«Είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες, δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα.

'Αρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά.»

Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική

Πάντως η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται. Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου το lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική υπολογίζεται στο 88%, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μικρή αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων λόγω της Covid-19. Μάλιστα, όπως προέβλεψε η κυρία Παπαευαγγέλου, οι νέοι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης