Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ικανοποίηση στην Αθήνα - Όλα έτοιμα για το δεύτερο ευρωπαϊκό ραντεβού
Να αξιοποιήσει τον δεύτερο γύρο των συζητήσεων για να στρίψει ακόμη περισσότερο το πηδάλιο του υπερωκεάνιου - όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - της ΕΕ, προς την «ρότα» του πιστοποιητικού εμβολιασμού που η ελληνική πρωτοβουλία έχει χαράξει, θέλει η Αθήνα.
Το νέο ραντεβού των Ευρωπαίων ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 10:00.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης. Προκαλεί δε, ικανοποίηση η γεωμετρική ενίσχυση στο μπλοκ των υποστηρικτών της πρότασης με την οποία ο πρωθυπουργός εισήγαγε στην ατζέντα των ευρωπαϊκών συζητήσεων, την ανάγκη δημιουργίας μιας «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής σεζόν.
Κυβερνητικές πηγές μάλιστα υπενθυμίζουν τα όσα μετέδιδαν προς το CNN Greece στο ευρωπαϊκό ραντεβού του περασμένου Ιανουαρίου. Τότε συνιστούσαν υπομονή για την έκβαση στην απήχηση της ελληνικής πρωτοβουλίας, και παρά τη δηλητηριώδη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά το κυριότερο κόντρα στο κλίμα άρνησης των ισχυρών της Γηραιάς Ηπείρου, επικαλούμενη την λακωνική αποστροφή ευρωπαίου αξιωματούχου: «Θα μπει το νερό στο αυλάκι».
Η Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, η επισπεύδουσα χώρα σε αυτήν την διαδικασία, καθώς σε όλα τα ευρωπαϊκά ραντεβού έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Άλλωστε το σήμα του πρωθυπουργού προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες προσδιόριζε με ευκρινή τρόπο το διακύβευμα για την ευρωπαϊκή οικογένειας, καθώς όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός, τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες. Άλλωστε στόχος της ελληνικής πρότασης δεν είναι η δημιουργία της παραμικρής διάκρισης.
«Δεν θεωρούμε ότι εισάγει την παραμικρή διάκριση. Άλλωστε ήδη ισχύουν περιορισμοί, οι οποίοι θα μας συντροφεύουν κατά τη διάρκεια του 2021. Έτσι δεν αφορά καθόλου στη διάκριση των επισκεπτών σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Σκέρτσος τόνισε εμφατικά ότι:
«Εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, εάν το επιθυμούν. Αλλά θα το κάνουν με μια πιο αργή διαδικασία, καθώς θα πρέπει είτε να υποβληθούν σε τέστ ή καραντίνα κατά την άφιξη τους», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία στις τεχνικές λεπτομέρειες για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επανέλαβε δε το πρωθυπουργικό μήνυμα ότι τώρα πρέπει να είναι ταχύτερη και πιο τολμηρή η κίνηση στο πολιτικό επίπεδο.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εναλλακτική θα είναι διαθέσιμη για όποια χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει ψηφιακό πιστοποιητικό. Ερωτηθείς ο κ. Σκέρτσος για τις αντιρρήσεις που πιθανώς να εκφράσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επανέλαβε τη διευκρίνιση του πρωθυπουργού ότι δεν θα περιέχει ευρύ αριθμό προσωπικών πληροφοριών.