Κουνάει το δάχτυλο η Τουρκία για το «Τσεσμέ» και κατηγορεί την Ελλάδα
Απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο δίνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τις οποίες επικαλούνται, αλλά δεν κατονομάζουν, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» αναφέρουν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ».
Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.
Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι και η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα «το Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες εντός των διεθνών υδάτων στα βόρεια και δυτικά της Μυτιλήνης και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας».
Η Αγκυρα αναφέρει επίσης ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες αυτές.
Ακόμη κάνει λόγο για «για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, που περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με αποστρατιωτικοποιημενο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Μυτιλήνη, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση.
Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας «παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης».
Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πηγές, το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες δεν διεξάγονται στο βυθό και πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976.