ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: Μετωπική πολιτική σύγκρουση - Εν αναμονή και δικαστικών εξελίξεων

Υπόθεση Λιγνάδη: Μετωπική πολιτική σύγκρουση - Εν αναμονή και δικαστικών εξελίξεων
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Το βράδυ της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα» αναφορικά με τα όσα καταλόγισε νωρίτερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού και κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «άλλο ένα μεγάλο ψέμα».

«Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ.Τσίπρα για τον κ. Χαϊκάλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης; Ευθύνες του ζητήθηκαν για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που όχι μόνο την γνώριζε αλλά προσπάθησε εγγράφως να την συγκαλύψει» ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει επίσης, άλλο ένα μεγάλο ψέμα: ότι ο κ.Λιγνάδης ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία» υπογραμμίζεται παράλληλα στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα 'Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι', ενθάρρυνε τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης. Είναι κρίμα, μια υπόθεση που θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο να επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την μετατρέψει σε αντιπολιτευτικό δηλητήριο.

»Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση του πρωθυπουργού στις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα παραμένει. Και δεν θα επανερχόμασταν με ανακοίνωση, αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να δώσει στις ανατριχιαστικές υποθέσεις που αποκαλύπτονται, κομματικό χρώμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην υπεκφεύγει ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει σε πέντε ερωτήματα

Από την πλευρά του, ο ΣΎΡΙΖΑ κάλεσε με ανακοίνωσή του «τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί επί 20 μέρες σύσσωμη η κυβέρνηση προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, παρά τις συγκλονιστικές καταγγελίες για βαρύτατα αδικήματα, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μαρκόπουλο να φτάνει να μιλά για προσπάθεια δημιουργίας θέματος «εκ του μη όντος»;
  • Τι άλλαξε και από εκεί που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, έγινε μέσα σε δυο εικοσιτετράωρα «επικίνδυνος άνθρωπος»;
  • Σε ποιον αναφερόταν η κα Μενδώνη στην απολογία της όταν είπε πως «ο κ. Λιγνάδης μας έπεισε»; Μίλησε και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Λιγνάδη τις προηγούμενες μέρες για να συνεχίσουν την επιχείρηση συγκάλυψης;
  • Από πότε έχουν ανατεθεί σε υπουργούς και τον πρωθυπουργό ανακριτικές αρμοδιότητες; Είναι στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης;
  • Ποιος έδωσε εντολή στην κα Μενδώνη να ακυρώσει το δημόσιο διαγωνισμό για να ορίσει καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον κ. Λιγνάδη;

Τσίπρας: Να αναλάβει ο Μητσοτάκης την ευθύνη

Νωρίτερα, για «αυτογελοιοποίηση» της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια και θα προβληθεί σήμερα, Παρασκευή, το βράδυ.

«Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος» είπε και στρέφοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη προσέθεσε: «Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε. Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του... Κάποιος όμως τον έβαλε. Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του '19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Και ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη. Λέγοντας μάλιστα, ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπου που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος... Αλλά βγες και πάρε την ευθύνη και πες: 'Ως εδώ η φιλία μας, αλλά όταν κατηγορείσαι για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, διότι ο βιασμός ανηλίκου δεν είναι παίξε-γέλασε'. Εγώ προσωπικά ανατριχιάζω».

Λιγνάδης: Αν βγει ένταλμα σύλληψης εδώ είμαι, δεν κρύβομαι

Στο «δικαστικό μέτωπο» της υπόθεσης, δύο εβδομάδες μετά την πρώτη συνέντευξη - καταγγελία σε βάρος του, η Εισαγγελία της Αθήνας έχει τεθεί σε καθεστώς απόλυτης ετοιμότητας με τις επόμενες ώρες να κρίνονται ιδιαιτέρως σημαντικές για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο εισαγγελέας έχει αρκετά δικονομικά «όπλα» στη φαρέτρα του, ανάμεσα στα οποία είναι και η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενδεχόμενο το οποίο παραμένει ανοιχτό.

Πάντως ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αναφορικά με το ενδεχόμενο εντάλματος σύλληψής του δήλωσε μέσω της «Καθημερινής»:

«Ας βγει, αν βγει εδώ είμαι δεν κρύβομαι».

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως ο ίδιος δεν έχει λάβει καμία καταγγελία.

«Δεν έχω κάτι στα χέρια μου, μόλις πάρω κάτι στα χέρια μου θα δω πως θα το αντιμετωπίσω», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως θα κινηθεί βάσει των θεσμών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, λέει:

«Νομίζω πως το να αποφασίσει κάποιος για κάποιον άλλον ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος ή ένας απατεώνας άνθρωπος στη ζωή και στη δουλειά του, νομίζω πως αυτό μπορεί να το κρίνουν σχετικά όργανα της έννομης τάξης».

Όσον αφορά στην παραίτηση του, ο κ. Λιγνάδης λέει πως εξήγησε τους λόγους όταν παραιτήθηκε και συμπλήρωσε:

«Είδα έναν κυκλώνα να έρχεται και λέω θέλω να αποσυνδεθώ από το θεσμικό ή το πολιτικό εν πάσει περιπτώσει και να προστατεύσω τον εαυτό μου ως άτομο πια».

Διαβάστε αναλυτικά: