ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Λιγνάδη: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ελληνικό #metoo έχει μετατραπεί σε τσουνάμι που διαμορφώνει την κεντρική πολιτική ατζέντα.

Η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη μετατράπηκε σε μείζον σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα, Παρασκευή, μετά και τις νέες καταγγελίες κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για βιασμό ανήλικου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα παραίτησης της κ. Μενδώνη, θεωρώντας όμως ότι την κύρια ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, καταγγέλλει προσπάθεια κομματικής καπηλείας από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αναφορά Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για #metoo, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην υπόθεση Λιγνάδη. Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα».

«Μας εξαπάτησε»

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, η Λίνα Μενδώνη υπεραμύνθηκε της στάσης της, λέγοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα καταγγελλόμενα. Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν βλέπω η Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν, και αν η Υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην Υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ.»

Υπογράμμισε δε ότι:

«Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, και του έκανε μάλιστα μαθήματα ορθοφωνίας.

Ε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά. Τον γνωρίζει μόνο ως ηθοποιό, πάνω στο σανίδι. Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Προφανώς από κάποιους που αισθάνονται την ανάγκη με μυθεύματα να συκοφαντήσουν τους αντιπάλους τους, τους πολιτικούς τους αντιπάλους, που δεν τους βλέπουν σαν αντιπάλους, αλλά τους βλέπουν σαν εχθρούς, για αυτό και δεν έχουν κανένα φραγμό».

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι:

«Από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες, επαναλαμβάνω, οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες.

Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη, ηθοποιός».

Εξαπολύοντας βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μεδώνη είπε ότι:

«Όταν το 2017 ξεκίνησε στην Αμερική το #MeToo, κανείς δεν σκέφτηκε να πει και να σχολιάσει αν ο Weinstein ήταν ρεπουμπλικανός ή δημοκρατικός. Δυστυχώς, αυτή την πολιτικοποίηση, αυτή την κομματικοποίηση την έκανε η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απαιτεί συναίνεση όλων μας. Απαιτεί το maximum του consensus. Αυτά ως προς τα γενικά.»

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιδρώντας στη συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή συνέντευξη της κ. Μενδώνη αποτελεί μνημείο πολιτικής δειλίας και απάτης. Με 20 μέρες καθυστέρηση ανακάλυψε ότι ο κ. Λιγνάδης “είναι επικίνδυνος” και πως την εξαπάτησε. Το μόνο που περιμέναμε σήμερα από την κ. Μενδώνη ήταν η παραίτηση και η απολογία της για τη συγκάλυψη. Η παραίτησή της πλέον δεν είναι αρκετή. Η μη παραίτησή της όμως είναι εξοργιστική.»

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε:

«Η ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης βαραίνει στο ακέραιο τον κ. Μητσοτάκη, του οποίου προσωπική επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης.»

Η παρέμβαση Τσίπρα: «Ευθύνη Μητσοτάκη»

Τον τόνο είχε δώσει ήδη από χτες ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους του θεάτρου. Ο κ. Τσίπρας είχε πει

«Εγώ βγήκα και ζήτησα την παραίτησή της κ. Μενδώνη. Γιατί; Γιατί για δυο εβδομάδες συγκάλυψε αυτές τις καταγγελίες, τις κατηγορίες, μέχρι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθεί.»

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε:

«Θα μου επιτρέψετε να πω ότι την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κ. Μενδώνη, για την οποία ορθώς καταγγέλλετε και λέτε ότι έχει κάνει χίλια δυο ατοπήματα στον χώρο του πολιτισμού και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να παραιτηθεί.»