ΣΥΡΙΖΑ: Η υπόθεση Λιγνάδη αποτελεί σκάνδαλο Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Σηκώνει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και τις εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για μεγάλη προσπάθεια συγκάλυψης που ενορχηστρώνεται πολιτικά από την κυβέρνηση. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, επέλεξε τον κ. Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου παρά τη φημολογία που ήδη υπήρχε.
Δεύτερον, δεν προχώρησε στις αναγκαίες κινήσεις προστασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Δραματικής Σχολής του, ακόμα και όταν οι καταγγελίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Πολύ περισσότερο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν πήρε την αυτονόητη πρωτοβουλία για διενέργεια έρευνας των καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις στο χώρο του θεάτρου.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο αίτημα για παραίτηση της Λίνας Μενδώνη, θεωρεί πλέον ότι η υπόθεση Λιγνάδη αποτελεί σκάνδαλο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός εγκαλείται όχι λόγω της προσωπικής εύνοιας που είχε δείξει στον κ. Λιγνάδη, αλλά γιατί φέρει την πολιτική ευθύνη για τις κινήσεις συγκάλυψης. Το ζήτημα ξεπερνάει την κ. Μενδώνη, λένε στην Κουμουνδούρου.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο του θεάτρου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:
«Πραγματικά, εγώ τον κ. Λιγνάδη δεν τον γνώρισα ποτέ. Δεν έχω κάτι μαζί του. Και κάθε άνθρωπος που κατηγορείται, καταγγέλλεται, έχει το δικαίωμα να κριθεί από τη δικαιοσύνη και όχι από τηλεπαράθυρα ή τηλεδικαστήρια.
Εντούτοις όμως, θεωρώ απαράδεκτο -και θέλω να το πω αυτό, γιατί θέλω να μιλήσουμε εδώ έξω από τα δόντια-, αυτό το οποίο γίνεται ειδικά γι' αυτόν τον άνθρωπο. Δεν ακούστηκε για κάποιο άλλον, δεν δημιουργήθηκε εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που να μας πει ότι κατηγορείται για το τίποτα και δεν υπήρξε ένα τέτοιο κλίμα, που εγώ αισθάνθηκα όλο αυτό το διάστημα, μιας προσπάθειας να το ξεπεράσουμε αυτό το θέμα. […]
Και επειδή άκουσα την Τάνια Τσανακλίδου να λέει ότι η κ. Μενδώνη οφείλει να παραιτηθεί, εγώ βγήκα και ζήτησα την παραίτησή της κ. Μενδώνη. Γιατί; Γιατί για δυο εβδομάδες συγκάλυψε αυτές τις καταγγελίες, τις κατηγορίες, μέχρι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου να παραιτηθεί.»
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε:
«Προσέξτε, όμως: είναι η πρώτη φορά που μια υπουργός αδειάζει τον κ. Μητσοτάκη. Βγήκε η κ. Μενδώνη μετά απ' όλο αυτόν τον κουρνιαχτό και μας είπε: “Εγώ τον γνώρισα τρεις μέρες πριν, δεν τον ήξερα”. Ποιος τον γνώριζε και ποιος τον έφερε αυτό τον άνθρωπο; Φορτώνει η κ. Μενδώνη τις ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό κάνει ουσιαστικά και ενδεχομένως να είναι και αληθές.
Άρα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι την ηθική και πολιτική ευθύνη της όποιας συγκάλυψης την έχει ο επιτελάρχης του επιτελικού κράτους και όχι η κ. Μενδώνη, για την οποία ορθώς καταγγέλλετε και λέτε ότι έχει κάνει χίλια δυο ατοπήματα στον χώρο του πολιτισμού και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να παραιτηθεί.
Αλλά εγώ μιλάω έξω από τα δόντια και το λέω καθαρά. Θεωρώ όχι προβληματικό το ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ανθρώπινη φιλική σχέση με τον κ. Λιγνάδη. Αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς, να έχει μια φιλική σχέση με κάποιον και να μην γνωρίζει κρυφές πτυχές του εαυτού του.
Αυτό το οποίο εμένα με ξεπερνάει και θέλω να σας το δηλώσω, είναι ότι επί 20 μέρες τώρα, δεν βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά να πει: “Φίλος μου, αλλά έως εδώ. Να τον κρίνει η δικαιοσύνη. Και ενθαρρύνω –εγώ ενθαρρύνω, ως ο πρώτος πολίτης της χώρας- όσοι έχετε κάτι να δηλώσετε στη δικαιοσύνη, να πάτε να τα δηλώσετε”. Και όχι αυτό το κλίμα του “και τι έκανε ο άνθρωπος και δεν έγινε τίποτε και πάμε παρακάτω”.»
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε:
«Υπάρχουν σοβαρότατες καταγγελίες. Ακούω, μαθαίνω ότι πολλοί και πολλές δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα τούτη την ώρα, μη τυχόν και προχωρήσουν. Δημοσιογράφοι και νέοι άνθρωποι και δικηγόροι δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα. Και πρέπει όλοι εμείς όχι με κάποιους όρους ηθικής, αλλά με όρους δικαιοσύνης να βγούμε μπροστά για να στηρίξουμε την αλήθεια και να στηρίξουμε τη δικαιοσύνη.»