ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση για την κριτική Τσίπρα σχετικά με τη λειτουργία της Βουλής

INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τους αριθμούς επιστρατεύουν στην κυβέρνηση για να αποδομήσουν τις αιτιάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, παρά το ζήτημα που εγείρει ο κ. Τσίπρας, είναι κοινά αποδεκτό και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, το κοινοβουλευτικό έργο έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα «με εφαρμογή του κανονισμού και τήρηση στο ακέραιο των αρχών της καλής νομοθέτησης».

Όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, στην τρέχουσα περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε έξι επίκαιρες ερωτήσεις (δύο του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις του ΚΙΝΑΛ και μία του ΜΕΡΑ25).

Παράλληλα, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, διεξήχθησαν τέσσερις ενημερώσεις της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α σε κρίσιμα θέματα (εργασιακά, οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, και δύο φορές για την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας).

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, τεσσάρων και πλέον ετών, απάντησε συνολικά σε δέκα επίκαιρες ερωτήσεις. Μέγεθος που όπως σημειώνεται αντιστοιχεί σε όσες έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης σε 1,5 χρόνο.

Αντικρούοντας τα βέλη του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε αίτημα του, για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα διεξοδικά τη Βουλή και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού. Μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν όλοι οι αρχηγοί και έχει χαρακτηριστικά διευρυμένης συζήτησης. Αυτό μάλιστα έγινε δύο φορές. Εν ολίγοις, το αίτημά του ικανοποιήθηκε πλήρως με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Όπως τονίζουν: «Λησμονεί, επίσης, ο κ. Τσίπρας -ο οποίος σήμερα επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής- ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν απάντησε σε δύο αιτήματα του κ. Μητσοτάκη για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για εξόχως σοβαρά ζητήματα».

Προσθέτουν δε: «Το πρώτο αίτημα αφορούσε την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και το γεγονός ότι δεν εξετάζονταν ποτέ οι σχετικές προτάσεις νόμου της Νέας Δημοκρατίας και το δεύτερο το μεταναστευτικό ζήτημα». Συμπληρώνουν μάλιστα ότι: «η άρνηση του κ. Τσίπρα ήρθε σε ομαλές συνθήκες και όχι εν μέσω πανδημίας».

Προς επίρρωση της κυβερνητικής άποψης ότι ο τέως πρωθυπουργός «επέλεξε συνειδητά να μην απαντήσει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας», οι κυβερνητικές πηγές παραθέτουν τα λόγια του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος στη Διάσκεψη των Προέδρων στις 2 Ιουλίου 2018, απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο αίτημα των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, που διαρκώς έθεταν το ζήτημα των αιτημάτων για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, παραδέχθηκε ότι είναι πολιτικό θέμα και όχι ζήτημα εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής, καθώς η τότε κυβέρνηση δεν θεωρούσε ότι θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση νόμου της «Ψήφου των Αποδήμων», ούτε να γίνει η σχετική προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει σειρά επιστολών προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με ζητήματα κακής νομοθέτησης από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον περιορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας, αλλά και συνολικά της προβληματικής λειτουργίας της Βουλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης