«Μπαλάκι» ευθυνών για το μπλακ άουτ της Μήδειας: Η κάλυψη στον ΔΕΔΔΗΕ και τα μηνύματα Μητσοτάκη
Ανανεώθηκε:
Ο πρωθυπουργός ανοίγει την ψηφιακή «πόρτα» του στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ώστε στο καθιερωμένο ραντεβού του μήνα, να εμπλουτίσει με πληροφορίες το μπλοκ των σημειώσεών του. Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε ακόμη μια συγκυρία, πυκνή γεγονότων, και με φόντο την πρόσφατη δοκιμασία από την κακοκαιρία «Μήδεια».
Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει με σαφήνεια τον κυρίαρχο στόχο τους που είναι να μεταδίδεται, δια των παρεμβάσεων των βουλευτών, ο «παλμός» της κοινωνίας, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αναφορές του.
Άλλωστε την επαύριο της κακοκαιρίας, και ενώ κυριαρχεί η συζήτηση για τις ευθύνες αναφορικά με την παρατεταμένη ταλαιπωρία την οποία υπέστησαν οι πολίτες από την πολύωρη διακοπή στην ηλεκτροδότηση, αλλά και κατά τόπους στην υδροδότηση, δεν περνά απαρατήρητη η διακριτή απόσταση την οποία τηρεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, δια του Προέδρου της, Δημήτρη Παπαστεργίου γύρω από το φλέγον ζήτημα.
Το στίγμα μάλιστα δίνεται από τον τίτλο της ανακοίνωσης, στον οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:
«Η χώρα χρειάζεται έναν αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας – Δεν ευθύνονται οι δήμοι για τις ακραίες καταστάσεις των προηγούμενων ημερών».
Την ίδια στιγμή καθίσταται σαφής, η πλήρης κάλυψη στον ΔΕΔΔΗΕ.
Καταρχάς από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η χιονόπτωση του προηγούμενου διημέρου συγκαταλέγεται στις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, πήρε εγκαίρως όλα τα αναγκαία μέτρα κινητοποίησης και συντονισμού όλου του κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με μία κατάσταση που τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχε προηγούμενο.
Διευκρινίζεται, μάλιστα, ότι η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας δύσκολη αφενός τη συγκέντρωση και αφετέρου τη μετακίνηση προσωπικού.
Επιπλέον αναφέρται ότι περισσότερα από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν και εργάζονται για την επιδιόρθωση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Στα βόρεια προάστια της Αττικής εργάζονται σε 24ωρη βάση πάνω από 400 άτομα, τα οποία έχουν ενισχυθεί πλέον με μονάδες από την περιφέρεια και συνεπικουρούνται από δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.
Μολονότι διαδόθηκαν ανακρίβειες περί 250.000 νοικοκυριών χωρίς ρεύμα κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, από τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ προκύπτει ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 30.000 ρολόγια κατέγραφαν βλάβες, ενώ αντίστοιχα τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 70.000 ρολόγια παρουσίαζαν βλάβη.
Όπως εξηγείτο έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, είχε αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος σε περίπου 60.000 από τις 70.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπέστησαν διακοπές, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση πέντε γραμμών Μέσης Τάσης σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Σημειώνεται μάλιστα, ότι η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε την πτώση εκατοντάδων δέντρων και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με συνέπεια την ταλαιπωρία πολιτών.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε απόλυτα για την επιδιόρθωση των βλαβών, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, η οποία προκαλούσε συνεχώς νέες βλάβες.
Παραθέτουν δε, ως ενδεικτικά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 800 δέντρα έπεσαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Η προαναγγελία αλλαγών στις αρμοδιότητες
Στο επίδικο ζήτημα της κοπής και του κλαδέματος των δένδρων, όπως τονίζεται με σαφήνεια, είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και δραστηριοτήτων του ΔΕΔΔΗΕ.
Επιπλέον η μέχρι τώρα επιθεώρηση των δικτύων που υπέστησαν ζημιές στα βόρεια προάστια της Αττικής κατέδειξε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλεται σε πτώση κλαδιών μεγάλου μεγέθους ή και ολόκληρων δένδρων, και όχι σε επαφή ή προσέγγιση αυτών με το δίκτυο διανομής.
Τούτων δοθέντων, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές:
«Είναι προφανές ότι η πτώση εκατοντάδων δέντρων στο δίκτυο που οδήγησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλά νοικοκυριά, δεν οφείλεται σε θέματα συντήρησης του Δικτύου, αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ».
Προσθέτουν δε, με νόημα:
«Ούτε μπορεί να προβλέψει κάποιος ποιο δέντρο είναι πιθανό να πέσει πάνω στο δίκτυο και να προκαλέσει ζημιές».
Παρόλα αυτά, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, μεριμνά για την αδιάλειπτη, ασφαλή λειτουργία του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Τηρεί δε, όπως τονίζεται όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν στη δραστηριότητα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπουν το κλάδεμα δέντρων με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή προσέγγισης (επαφής) των ενεργών αγωγών του Δικτύου με παρακείμενα δέντρα σε περιπτώσεις ισχυρών ανέμων η χιονοθύελλας.
Για το λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί εργασίες κλαδέματος δέντρων κατ’ έτος ή ακόμη και δυο φορές ανά έτος κατά περίπτωση.
Στην περιοχή της Αττικής, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχουν υλοποιηθεί έγκαιρα όλες οι προβλεπόμενες εργασίες κλαδεμάτων για το έτος συντήρησης 2020.
Είναι σαφές πάντως, όπως υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει ζήτημα αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, όμως σε αυτή τη φάση προέχει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και σε κάποιες περιπτώσεις της υδροδότησης στα νοικοκυριά.
Μάλιστα το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, προβλέπει για τα επόμενα χρόνια πολύ σημαντικές επενδύσεις στην υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου.
Οι αδυναμίες του ΔΕΔΔΗΕ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ΔΕΔΔΗΕ το 2019 ήταν αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων σε διάφορα μέτωπα.
Όπως εξηγείται, λειτουργούσε σε ένα «ρευστό» ρυθμιστικό πλαίσιο με ετήσια αλλαγή των παραμέτρων εσόδου.
Παρουσίαζε δε, σημαντικές – ή και ιστορικές όπως χαρακτηρίζονται- υποεπενδύσεις (150 εκατ. το έτος), που είχαν οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο, ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά όπως στύλοι (εκκρεμότητες αναγκών για 45.000 στύλους).
Ακόμη το προσωπικό είχε μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη, η ποιότητα δικτύου ήταν μέτρια (9.7% απώλειες), και το κυριότερο παρουσίαζε αδυναμία να υποστηρίξει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2019 στην επόμενη 10ετία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις (COVID, κακοκαιρία Ιανός, κτλ.), ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε από τότε μεγάλη πρόοδο σε όλες τις κατευθύνσεις, υλοποιώντας σχέδια με πολυετή ορίζοντα.
Υποστηρίζεται ότι μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού και σημαντικών επενδύσεων αναβαθμίζει την αξιοπιστία του δικτύου, εισάγει αυτοματισμούς και έξυπνες λύσεις, βελτιστοποιεί και ψηφιοποιεί τις λειτουργίες του και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του.
Ταυτόχρονα, ανανεώνει και ενισχύει το προσωπικό του, υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων και προχωρεί σε ανάπτυξη εποικοδομητικής και αποτελεσματικής σχέσης με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).