ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Μουζάλα: Ποιοι στηρίζουν και ποιοι «καταδικάζουν» τον αναπληρωτή υπουργό

Υπόθεση Μουζάλα: Ποιοι στηρίζουν και ποιοι «καταδικάζουν» τον αναπληρωτή υπουργό
Γιάννης Μουζάλας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σαφή στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα παρέχουν κυβερνητικά στελέχη, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την ίδια ώρα υπέρ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής τάσσονται περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, μέσω σελίδας που δημιουργήθηκε στο Facebook.

Ο αναπληρωτής υπουργός που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», μετά την τηλεοπτική του συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στην πΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία», «πρωταγωνιστεί» σε σελίδα στο facebook που φέρει τον τίτλο «Στηρίζουμε Γιάννη Μουζάλα».

mouz

Πηγή: Facebook

Μπορεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος να ζητά επιτακτικά την παραίτησή του, δημιουργώντας «τριγμούς» στην κυβέρνηση συνεργασίας, όμως ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται πως απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Μουζάλας έχει «την πλήρη εμπιστοσύνη μας. Σε μια συγκυβέρνηση ορισμένες φορές οι συγκυβερνώντες εκφράζουν τις διαφωνίες τους».

Στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα παρέχει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, πήρε σαφή θέση υπέρ του αναπληρωτή υπουργού, σημειώνοντας πως κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για τους πρόσφυγες από τον Γιάννη Μουζάλα.

Υπέρ του Γιάννη Μουζάλα τάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Βούτσης, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους χαρακτήρισε επαρκείς τις εξηγήσεις του υπουργού, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας ότι κανείς δεν είναι υπό προθεσμία.

Στήριξη στον Γιάννη Μουζάλα παρέσχε και η Θεανώ Φωτίου, λέγοντας πως ως αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται συχνά σε διεθνή fora, όπου τα Σκόπια αποκαλούνται «Μακεδονία». Όπως δήλωσε στον Βήμα FM η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «μου φαίνεται πολύ ανθρώπινο να μπορεί ο κ. Μουζάλας να κάνει αυτό το λάθος, να του ξέφυγε, όχι γιατί το πίστευε, αλλά γιατί μέσα στη ρύμη του λόγου του και έτσι όπως μιλάει ο καθείς και προσπαθώντας να εστιάσει στα πολύ σημαντικά που συμβαίνουν, να μπορεί να κάνει και αυτό το λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παραδέχθηκε πως και ο ίδιος έχει αποκαλέσει πολλές φορές τα Σκόπια «Μακεδονία». «Κι εγώ έχω πει πολλές φορές τα Σκόπια, ‘Μακεδονία’, αλλά μετά λέω πως έκανα λάθος. Επί Σαμαρά ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα κι ενώ η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι ένα σύνθετο όνομα, ακούμε τον Καμμένο που είναι εθνικοπατριώτης να δημιουργεί θέμα επειδή έκανε ένα λάθος ο Μουζάλας», ανέφερε ο Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ίδιος ο Γιάννης Μουζάλας πάντως, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη για το λεκτικό του ατόπημα, και μάλιστα δύο φορές, ωστόσο δεν απέφυγε την αναστάτωση, μια που φαίνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία». Τον Οκτώβριο του 2015, μιλώντας στον Real FM για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων από Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί κανείς να αφαιρέσει από τη "Μακεδονία" τη δυνατότητα, από τη "Μακεδονία"... συγχωρέστε με, γιατί χθες όλο αυτές τις λέξεις ακούγαμε».

Η «θύελλα» αντιδράσεων για το χθεσινό ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα δεν έχει κοπάσει, καθώς εκτός από τον Πάνο Καμμένο, που επανέλαβε σε όλους τους τόνους την ανάγκη παραίτησης του αναπληρωτή υπουργού, τα βέλη της έχει στρέψει και η αντιπολίτευση, που πάντως είναι μάλλον διχασμένη σε αυτό το θέμα.

Από τη μία η Νέα Δημοκρατία, τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και δια του εκπροσώπου της Γιώργου Κουμουτσάκου χαρακτηρίζει την παραίτηση Μουζάλα επιβεβλημένη, από την άλλη η Φώφη Γεννηματά, έκανε μεν λόγο για «ολίσθημα» εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού, αλλά μίλησε και για εκβιασμό από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα.