Το παρασκήνιο του σκληρού lockdown: Οι προειδοποιήσεις, η έκθεση και ο τελικός συναγερμός
Ανανεώθηκε:
Μαζί με τους διαδοχικούς συναγερμούς για την πορεία της πανδημίας, ηχούσαν και τα «καμπανάκια» από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τελευταίο δεκαήμερο ο πρωθυπουργός με παρεμφερές ύφος και σε σταθερό τόνο εξέπεμπε το ίδιο μήνυμα.
Τα προειδοποιητικά σήματα
«…Έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω», έλεγε από την Καρδίτσα ο κ. Μητσοτάκης στις 30 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας εν πολλοίς την συμπλήρωση του πρώτου γύρου στην αντίστροφη μέτρηση για την αναθεώρηση της κυβερνητικής στρατηγικής.
Μερικά 24ωρα αργότερα και ενώ στο μωσαϊκό της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στον μεγαλύτερο νομό της χώρας ήδη προστίθεντο, επικίνδυνα, περισσότερες ψηφίδες, ο πρωθυπουργός έδειχνε ότι η κλεψύδρα είχε σχεδόν αδειάσει.
«Γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία» επαναλάμβανε το προηγούμενο Σάββατο από την Ικαρία.
Το τελικό λάκτισμα
Στο λάκτισμα για το τέλος χρόνου και ανακοινώνοντας το βράδυ της Τρίτης την είσοδο της Αττικής στο καθεστώς των αυστηρότατων περιορισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε την κατεύθυνση.
«Στόχος, είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό» είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα.
Με τη φράση του «αναλαμβάνω την ευθύνη των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» θέλησε να καταδείξει και την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η μάχη κατά του κορωνοϊού.
Μια ανησυχία που εντείνεται και από τις μεταλλάξεις.
Την κρισιμότητα των στιγμών άλλωστε σχηματοποιούσε γεωμετρικά, όπως περιγράφεται προς το CNN Greece, η ανάλυση των δεδομένων -που συγκεντρώνονταν τις τελευταίες ημέρες- και αποτελούσαν αντικείμενο σε όλους τους κύκλους των τηλεδιασκέψεων με τους ειδικούς και των εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι παράμετροι που «κλείδωσαν» τις αποφάσεις
Δεν ήταν η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά η σταθερά αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ -που με ανησυχητικό ρυθμό απεικονιζόταν από την περασμένη Παρασκευή – που αποτέλεσε μια από τις καθοριστικές παραμέτρους στην λήψη της απόφασης για ένα καθολικό lockdown.
Αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ Covid-19 καθώς επίσης και στις απλές κλίνες Covid-19 που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Πιο μελανά χρώματα στην επιδημιολογική εικόνα πρόσθεσε και η ανάλυση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Στην έκθεση του, ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφέρεται στη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας -τον Ευαγγελισμό.
Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε ακόμη δυο δομές αναφοράς, το «Σωτηρία», και το «Γεώργιος Γεννηματάς».
Με βάση την έκθεση του Σωτήρη Τσιόδρα, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσδιοριζόταν στο 70%.
Εξίσου ανησυχητικό ήταν και το εύρημα των μολύνσεων πάνω από ενός στα δέκα παιδιά ηλικίας έως 9 ετών.
Τα δεδομένα της περασμένης Δευτέρας αλλά και της περασμένης Τρίτης απέδειξαν ότι τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης στένευαν σημαντικά.
Τούτων δοθέντων, για την αντιμετώπιση της κινητικότητας, μοναδικό «αντίδοτο» – όπως έλεγε καλά ενημερωμένη πηγή στο CNN Greece -αποτελούσε η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων.
Τα νέα μέτρα έως τις 28/2
Η απόφαση του πρωθυπουργού θέτει νέα δεδομένα έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Η εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν -τουλάχιστον-στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του μήνα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Το λιανεμπόριο, όπως ανακοινώθηκε, κατεβάζει ξανά ρολά.
Μαζί θα κλείσουν τα κομμωτήρια καθώς επίσης τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.
Ανοιχτό είναι, ωστόσο, το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ανθοπωλεία την ερχόμενη Κυριακή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου.
Επιπλέον σταματάει η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ κανονικά θα συνεχιστεί η λειτουργία των δομών της ειδικής αγωγής.
Ακόμη, οι θείες λειτουργίες στους ιερούς ναούς θα γίνονται χωρίς πιστούς.
Την ίδια ώρα, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας και διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Για το σκέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, μένει να διευκρινιστεί στις προσεχείς ανακοινώσεις αν θα διατηρηθούν οι δυο ταχύτητες που ισχύουν για την περιφέρεια Αττικής, με βάση το προηγούμενο πακέτο μέτρων.
Εάν δηλαδή τις καθημερινές θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ έως τις 05.00 το πρωί, και τα Σαββατοκύριακα από τις 18.00 το απόγευμα έως στις 05.00 το πρωί.
Εντός της ημέρας, πάντως, θα εξεταστεί από την επιτροπή των επιδημιολόγων και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, που επίσης εμφανίζει επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.