ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΙΝΑΛ δεν ξεχνά… τι σημαίνει Δεξιά

Το ΚΙΝΑΛ δεν ξεχνά… τι σημαίνει Δεξιά
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι ενδεικτική των πολιτικών επιλογών που κάνουν τη Φώφη Γεννηματά και το επιτελείο της.

Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι: «Δεν έφθανε που η Κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της δίχασε τους επιστήμονες, και προχώρησε σε προβληματικά μέτρα, αλλά επιπλέον με τις παλινωδίες και τους αυτοσχεδιασμούς της το Σαββατοκύριακο δημιούργησε περισσότερη ανασφάλεια στους πολίτες.» Υπογράμμισε δε ότι:

«Οφείλουν να σοβαρευτούν. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν επιτρέπεται να ενεργεί η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος. Περιμένουμε σοβαρές, τεκμηριωμένες, αποτελεσματικές αποφάσεις. Επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει τις ευθύνες του…»

Όταν ένα αντιπολιτευτικό κόμμα αποκαλεί την κυβέρνηση «περιφερόμενο θίασο», είναι προφανές ότι οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στη σημείο μηδέν.

Αντίπαλος η Δεξιά

Μετά την έντονη εσωκομματική διαπάλη του προηγούμενου διαστήματος, το ΚΙΝΑΛ κατέληξε σε μια «αντιδεξιά» γραμμή, με έντονο «πασοκικό» χρώμα από τις εποχές που τα πλήθη δονούσε το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνάει τι σημαίνει Δεξιά». Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι ο μεγάλος ιδεολογικός αντίπαλος του κόμματος είναι η Νέα Δημοκρατία. Αξιολογούν δε απολύτως αρνητικά το κυβερνητικό έργο στην οικονομία, την πανδημία, την εξωτερική πολιτική.

Όχι συμμετοχή σε κυβέρνηση

Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό προσαρμόζει την τακτική στον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων. Η γραμμή της «αυτόνομης πορείας» του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το «όχι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει πλέον εμπλουτιστεί. Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση αν δεν έχει το αναγκαίο ποσοστό για να επηρεάσει καταλυτικά το πρόγραμμά της. «Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», είπε χαρακτηριστικά στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Ηγετικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη είπε στο CNN Greece:

«Η πρόταση της προοδευτικής κυβέρνησης έχει προγραμματικό περιεχόμενο και απευθύνεται στην κοινωνία. Δεν είναι πρόταση σε κάποιο κόμμα. Δεν θα μπούμε σε κυβέρνηση με το σημερινό συσχετισμό.»

Η περίπτωση Λοβέρδου

Στο ΚΙΝΑΛ τέλος δηλώνουν ότι ο κόσμος της παράταξης «καταδίκασε την εσωστρέφεια την ώρα που η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τόσο σοβαρά ζητήματα». Με τον όρο «εσωστρέφεια» υπονοούνται οι κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και η ανακοίνωσή του ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ανεξάρτητα από τι κάνει «ο κόσμος της παράταξης», το σίγουρο είναι ότι η πλευρά της κ. Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ κατάφερε να ορίσει τον οδικό χάρτη προς την εκλογή από τη βάση του προέδρου του κόμματος. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, όπως είχε εισηγηθεί η πρόεδρος.

Πάντως ενδεικτικά για το πώς βλέπουν την τακτική του κ. Λοβέρδου οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, είναι όσα μας είπε κομματική πηγή: «Ο Ανδρέας είναι πολύ έμπειρος πολιτικά. Το ότι πολιτεύεται με τόσο μεγάλη ένταση δείχνει ότι η απόληξη του σχεδιασμού του τοποθετείται πριν το φθινόπωρο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ