ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση με... το καλημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως στη Βουλή

Ένταση με... το καλημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως στη Βουλή
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε «θέσεις μάχης» έχουν παραταχθεί τα κόμματα στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μεταξύ άλλων την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Οι δηλώσεις Κικίλια για σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου άναψαν φωτιές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπει πάγος στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ το ΚΚΕ την απόσυρσή του.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ούτε για τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 έθεσαν ζήτημα αντισυνταγματικότητας για πλήθος άρθρων που αφορούν την πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Επιβάλλεται στάση ευθύνης, να μην δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και να παγώσει η συζήτηση στη Βουλή», πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας ότι μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ 25, ενώ από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης, διαφώνησε ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμό της λειτουργίας της Βουλης.

«Να το φέρετε όταν ηρεμήσουν τα πράγματα, έχετε την ευθύνη για ό,τι και αν συμβεί, δεν μπορεί να μας επιβάλλετε στρατιωτικό νόμο» είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Να συνεχιστεί η συζήτηση καθώς η πανδημία δεν είναι αργία και το Κοινοβούλιο είναι η καρδιά της δημοκρατίας ζήτησε ο Κωνσταντίνος Χήτας από την Ελληνική Λύση.

«Αλίμονο αν πρότασή σας είναι να κλειδώσουμε την Βουλή. Ο διάλογος συνεχίζεται και αυτό αποτελεί απόδειξη πόσο ισχυρή είναι η Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις στα άρθρα για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ σχολιάζοντας την πρόταση Σκουρλέτη για πάγωμα της διαδικασίας, είπε πως «δεν μπορεί να κλειδώσουμε τη Βουλή και να μην νομοθετούμε εξαιτίας της υγειονομικής απειλής».

Σε ό,τι αφορά στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναφέρει ότι «συμφώνως προς τις συνταγματικές διατάξεις, η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».