Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
Ανανεώθηκε:
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται για συζήτηση στις 10:00πμ το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υπέρ του νομοσχεδίου –επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του- έχει ταχθεί, όπως είναι άλλωστε και λογικό, η Νέα Δημοκρατία.
«Όχι» λένε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 ενώ η Ελληνική Λύση θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Στο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη είναι τροπολογία του υπουργείο Παιδεία και αφορά ρυθμίσεις σχετικά με τα ψηφιακά απολυτήρια, αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επίσης, αφορά την απαλλαγή μισθωμάτων επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός των χώρων των ΑΕΙ, την παράταση συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων των ΑΕΙ, τη χρήση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για εξοπλισμό και λειτουργικές εργασίες προσωρινών αιθουσών και σχολικών δομών, καθώς και ρυθμίσεις για την Εθνική Μονάδα Συντονισμού «Erasmus+» και «European Solidarity Corps».
Η δεύτερη τροπολογία έχει κατατεθεί από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, και δίνει τη δυνατότητα -μέχρι και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022- σε συνταξιούχους πλοιάρχους και μηχανικούς του Εμπορικού Ναυτικού να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο, ως ωρομίσθιοι, στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.
Σε επίπεδο βουλευτικών τροπολογιών, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από το ΚΙΝΑΛ. Η μία αφορά την αύξηση του ποσοστού, από 0,5 % σε 1%, της εισαγωγή μαθητών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η δεύτερη τροπολογία αφορά «την άρση της αδικίας εις βάρος των Φυσικών με μεταπτυχιακό στην Ραδιοηλεκτρολογία (ΠΕ12.10) που μετά τη μετάταξή τους στον κλάδο ΠΕ04.01 έχασαν την αρχαιότητά τους στις σχολικές μονάδες».
Έκθεση Επιστημονικής Υπηρεσίας
Αργά χθες το βράδυ αναρτήθηκε η Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίες της Βουλής σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, όπου διατυπωνονται παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 12, που αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας εντός των ΑΕΙ και την επεξεργασία των δεδομένων.
Επίσης, για το άρθρο 14 που αφορά τα καθήκοντα των Μονάδων Ασφαλείας και Προστασίας των ΑΕΙ, το άρθρο 18 σχετικά με την αποστολή των Ομάδων Προστασίας της Περιουσία των Ιδρυμάτων, καθώς και για τα άρθρα 23 και 26 παρ. 2 που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα και διώξεις.
Αντιδράσεις
Το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει προκαλέσει «θύελλα» αντιδράσεων –τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στον ακαδημαϊκό.
Μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί και διαμαρτυρίες για την Τετάρτη –ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Πιο συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις προκήρυξε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ παράλληλα καλεί σε συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους στις 13;00 στα Προπύλαια.
Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν και στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια της ΟΔΠΤΕ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, που υπερασπίζονται τη Δημόσια Παιδεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα.