Κυπριακό: Μητσοτάκης και Αναστασιάδης τονίζουν το ανεδαφικό των τουρκικών θέσεων
Ανανεώθηκε:
Ξεκάθαρα μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προς τον κατοχικό ηγέτη, ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, έστειλαν από την Λευκωσία, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης.
«Δυστυχώς η στάση της Τουρκίας είναι εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και προς τούτο ανεδαφική» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε, με σαφήνεια προς την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά:
«Όσοι μιλούν για δυο κράτη δεν ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόσθεσε δε, χρησιμοποιώντας κατηγορηματικό ύφος: «Η Άγκυρα και ο κ. Τατάρ θα πρέπει ας γνωρίζουν ότι επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνον εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το κυπριακό αποτελεί εθνικό θέμα. Πρόσθεσε με ευκρίνεια ότι η επίλυση του κυπριακού ζητήματος, με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Σημείωσε μάλιστα ότι ο διάλογος θα πρέπει να εξυπηρετεί την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά όχι την Άγκυρα.
Αναφερόμενος στο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό θα είναι ακόμη ένα πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα προσέρχεται στις συζητήσεις με ειλικρινή διάθεση αλλά χωρίς αφέλεια. «Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης, φιλοτεχνώντας έτι περαιτέρω το πλαίσιο των συζητήσεων επανέλαβε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς απειλών. «Απαιτείται η συμβολή Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες...», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι: «Επιδιώκουμε να δούμε την Τουρκία να το πράττει εμπράκτως και όχι στη ρητορική».
Ο κ. Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι ζητούμενο παραμένει ο τερματισμός των αναχρονιστικών εγγυήσεων, και τη σημασία η λύση που θα δρομολογηθεί, να διακρίνεται από «λειτουργικότητα και διάρκεια». Όπως είπε ο Κύπριος Πρόεδρος:
«Εμείς δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι, είμαστε εκείνοι που επιδιώκουν την ειρήνη».
Επί τάπητος και η πανδημία
Στο επίκεντρο των συζητήσεων Μητσοτάκη και Αναστασιάδη βρέθηκαν συζήτησαν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα μπορούσαν να είχαν εμβολιάσει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, εάν υπήρχαν τα αντίστοιχα αποθέματα. Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη να εγκριθούν με ταχύτητα όλα τα εμβόλια.