ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανεπιστήμια: Ο ΣΥΡΙΖΑ επανασυστήνεται στη νεολαία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως για τα πανεπιστήμια δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ απλώς μια αντιπαράθεση στο χαρτοφυλάκιο της εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια κεντρική πολιτική σύγκρουση η οποία θεωρείται αποφασιστικής σημασίας για το επιτελείο της Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα πέρα από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Νίκο Φίλη, το έχει πάρει πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα της ψήφισης το νομοσχεδίου, ενώ προχτές μίλησε σε χτεσινή διαδικτυακή εκδήλωση.

Η γραμμή Βορίδη

Η γενική εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι το νομοσχέδιο δεν έχει εκπαιδευτική λογική, αλλά αποτελεί εφαρμογή της «γραμμής Βορίδη» περί ανατροπής της «αριστερής ηγεμονίας της Μεταπολίτευσης». Δηλαδή θεωρούν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι από τη μια μεριά να πάψουν τα πανεπιστήμια να είναι χώροι ελεύθερης ζύμωσης ιδεών και από την άλλη, να αποκοπεί από την ανώτατη εκπαίδευση μεγάλο τμήμα των παιδιών των πιο φτωχών στρωμάτων. Ίσως αυτή η κεντρική ιδεολογική χροιά που δίνεται στο νομοσχέδιο, εξηγεί τόσο τον ευδιάκριτο «θυμό» κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (ιδιαίτερα όσων έχουν ιστορικούς δεσμούς με το φοιτητικό κίνημα), όσο και την ομόφωνη στήριξη από όλες τις τάσεις του κόμματος στη γραμμή για τα ΑΕΙ.

Πάντως υπάρχει και μια άλλη διάσταση που πρέπει να υπογραμμιστεί. Όπως είπε στο CNN Greece κεντρικό στέλεχος του κόμματος, μέσα από νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ «επανασυστηνόμαστε στη νεολαία». Μην ξεχνάμε ότι η νεολαία ήταν αυτή που στήριξε κατά κύριο λόγο τον ΣΥΡΙΖΑ στην ιλιγγιώδη άνοδο του προς την εξουσία και ήταν αυτή πρώτη που του γύρισε την πλάτη μετά τη μνημονιακή στροφή του.

Το κόψιμο των φοιτητών

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση σε δύο ρυθμίσεις που εμπεριέχει το νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως. Το πρώτο είναι ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Σε σημερινή τηλεδιάσκεψη με επιτροπή του ΤΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «συνολική λογική απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου που κορυφώνεται με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και προβλέπει τη μείωση των εισακτέων κατά 25.000 κάθε χρόνο.» Υπογράμμισε δε ότι:

«Σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανοίξει πελατεία για τα κολέγια. Εδώ δεν πρόκειται μόνο για ένα κορυφαίο ρουσφέτι σε μια χούφτα επιχειρηματίες, αλλά και για μια μείζονα πολιτική επιλογή αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Αν δεν έχεις 10.000 μόρια στις εξετάσεις δε θα γίνεσαι μηχανικός αν έχεις όμως 10.000 ευρώ το χρόνο για να αγοράσεις ένα ψευτοπτυχίο, θα γίνεσαι.»

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Το δεύτερο ζήτημα που σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ρυθμίσεις για την επιτήρηση στα πανεπιστήμια, κυρίως η πανεπιστημιακή αστυνομία. Σε τοποθέτησή του στη Βουλή ο Νίκος Φίλης ανέφερε:

«Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους.»

Ο «σχολάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε επίσης «οργουελανό» το νομοσχέδιο και επισήμανε:

«Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα λοιπόν, κάμερες όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών ή του προσωπικού. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Αποθήκευσή τους, άγνωστο για ποιο διάστημα. Άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email. Τίποτα δεν έχουν αφήσει έξω από την οργουελική τους φαντασίωση. Μόνο κάμερα στον ώμο κάθε φοιτητή δεν τόλμησαν να προβλέψουν. Για την ώρα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης