Συναγερμός για την πανδημία: Η ημέρα που κρίνει τα νέα μέτρα – Ποια σενάρια εξετάζονται
Ανανεώθηκε:
Σε εγρήγορση για τη λήψη των μέτρων προληπτικού χαρακτήρα ή και μη, που θα κριθούν απαραίτητα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, είναι η κυβέρνηση.
Το μήνυμα που εκπέμπεται με σταθερότητα και ευκρίνεια είναι ότι το μοντέλο των περιορισμών θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων του τρέχοντος εικοσιτετραώρου, και μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις «θα παρθούν έγκαιρα», όπως αναφέρουν πηγές στο CNN Greece, και δεν θα ενέχουν κανένα ρίσκο που να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι το βάρος των προσπαθειών επικεντρώνεται στον περιορισμό της κινητικότητας που αποτελεί, μεταξύ άλλων, την «εύφλεκτη ύλη» για την εμφάνιση νέων μολύνσεων.
Δεν είναι τυχαίο το «καμπανάκι» του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επισήμανε ότι «η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» και παρέθεσε στοιχεία για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η αυξητική τάση είχε διαφανεί και για τον λόγο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αποφάσισε προληπτικά την αναστολή δραστηριοτήτων στο λεκανοπέδιο.
Η συνεισφορά παραλλαγών του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είναι σαφές ότι έχει αρκετούς υπέρμαχους.
Είναι δεδομένο ότι θα τεθεί επί τάπητος στις συσκέψεις και τις τηλεδιασκέψεις των προσεχών ωρών.
Ωστόσο, για την περίπτωση της Αττικής διατυπώνονται ακόμη ισχυρές ενστάσεις για τις δυνατότητες εφαρμογής του, αλλά το κυριότερο για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει.
Ακόμη είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στην κυβερνητική θέση αναφορικά με την λειτουργία των σχολικών δομών.
Η κόντρα με την αντιπολίτευση
Από την άλλη, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μετά και τον νέο κύκλο ενημέρωσης, έχει αποδοθεί με πληρέστατο τρόπο η επιδημιολογική εικόνα αλλά και ο τρόπος που διαμορφώνεται η στρατηγική.
Όπως υπογραμμιζόταν από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασαν λεπτομερώς τα στοιχεία στη βάση των οποίων γίνονται οι εκτιμήσεις και λαμβάνονται οι αποφάσεις σχετικά με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Στην αποτίμηση που γίνεται για την συζήτηση της Τετάρτης, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης υποστήριζαν ότι οι παρουσιάσεις ήταν ιδιαίτερα αναλυτικές «με αποτέλεσμα, παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στο επίκεντρο καταγγελίες περί διπλών βιβλίων, η συζήτηση να γίνει σε άλλο πλαίσιο».
Επιπλέον στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εξουδετερώθηκαν και οι βολές του Γιώργου Κατρούγκαλου, περί fake news σχετικά με τον εμβολιασμό που αποδόθηκαν ως κατηγορίες στον υφυπουργό, παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στον ημερήσιο ρυθμό ανά 100 άτομα και όχι στον απόλυτο αριθμό εμβολιασμών.
Υπενθυμίζουν δε, το πλήρες απόσπασμα της παρέμβασης του κ. Σκέρτσου:
«Ο ρυθμός εμβολιασμών υπερβαίνει πλέον κατά μέσο όρο (7ήμερος κυλιόμενος δείκτης) τις 15.500 ημερησίως και μας κατατάσσει στην 5η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται καθημερινά», έγραψε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.
Τονίζουν μάλιστα δηκτικά ότι:
«Προφανώς ο κ. Κατρουγκαλος είτε δεν καταλαβαίνει τη διαφορά είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει και καταγγέλλει δήθεν ψεύδη από την πλευρά της κυβέρνησης».
Υποστηρίζουν δε, για ακόμη μια φορά, ότι αποδεικνύεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει και διακινεί fake news.