ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβραμόπουλος: Στόχος η μετεγκατάσταση 6.000 προσφύγων τον μήνα

Δ. Αβραμόπουλος: Στόχος η μετεγκατάσταση 6.000 προσφύγων τον μήνα
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στόχος είναι η μετεγκατάσταση 6.000 προσφύγων τον μήνα, ανέφερε ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Ειδομένη.

“Κάνω έκκληση σήμερα από την Ειδομένη προς όλες τις χώρες της Ευρώπης –είναι γνωστό ότι είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τις κυβερνήσεις τους- να ανοίξουν τις πόρτες τους, να τηρήσουν αυτά που από κοινού όλοι έχουμε αποφασίσει, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η μετεγκατάσταση. Να φτάσουμε σε αυτό που είπα πριν από λίγες ημέρες για κάθε μήνα να έχουμε τη δυνατότητα να μετεγκαταστήσουμε 6.000 πρόσφυγες”, τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

“Πρέπει να τους δείξουμε το δρόμο να ακολουθήσουν νόμιμες οδούς. Η Ευρώπη στέκεται με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους. Οι συνθήκες όμως εδώ δεν το δείχνουν ”, σημείωσε και πρόσθεσε:

“Πρέπει να ξεκαθαρίσει μία έννοια. Αυτοί που δικαιούνται άσυλο να το έχουν. Οι παράτυποι μετανάστες να γνωρίζουν ότι θα επιστραφούν στις χώρες τους”.

Ο κ. Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε τραγική και απαράδεκτη την κατάσταση στην Ειδομένη, η οποία όπως είπε είναι γνωστή. “Εδώ δοκιμάζονται καθημερινά οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Αυτό που είδαμε σήμερα εδώ και που βιώνουν κάτω από τραγικές συνθήκες οι άνθρωποι, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Διότι δυστυχώς τους εκμεταλλεύονται αμείλικτα κυκλώματα διακινητών και τους παραπληροφορούν”.

“Γίνονται μεγάλες προσπάθειες, με την βοήθεια της Ευρώπης να λειτουργήσουν κοντά στην Ειδομένη τα πρώτα κέντρα υποδοχής”, σημείωσε.

"Είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω απ' όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Πρέπει να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής", ανέφερε.

"Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη", πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε την Ειδομένη προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, όπου παραμένουν περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες.

Στην επίσκεψή του συνοδεύτηκε από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, καθώς και από τον επικεφαλής εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης επί τόπου ανθρωπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων υποδοχής, της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και των επιχειρήσεων αύξησης της μετεγκατάστασης καθώς και των επιστροφών.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επιτόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.