Κρίσιμες ώρες για την Αττική: Τα «όπλα» και τα σενάρια για τον περιορισμό της πανδημίας
Ανανεώθηκε:
Σε συναγερμό διαρκείας και με όλα τα «όπλα» πάνω στο τραπέζι είναι η κυβέρνηση για την Αττική. Τις προσεχείς ώρες, που θεωρούνται κρίσιμες για τη λήψη αποφάσεων, θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση η παρακολούθηση της εξέλιξης όλων των κρίσιμων δεικτών -δηλαδή του αριθμού των κρουσμάτων, των εισαγωγών, των θανάτων αλλά και του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι τάσεις «βάζουν» τον μεγαλύτερο νομό της χώρας σε τροχιά σκληρού lockdown.
Προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση έχει ως επιλογή την διεύρυνση της χρονικής ζώνης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Το πρώτο μέλημα είναι να προστατέψουμε αλλήλους» όπως υπογράμμισε την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας ωστόσο παρέπεμψε στην τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την ερχόμενη Παρασκευή, από τις εισηγήσεις των οποίων θα εξαρτηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.
Όπως υπενθύμιζαν όμως στο CNN Greece κυβερνητικές πηγές:
«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα ακολουθεί μία ευθεία γραμμή».
Η λύση ειδικού σκοπού
Δεν πρέπει πάντως να αποκλείεται και μια επιτάχυνση της τελικής έκβασης.
«Έχει, όμως, καθοριστική σημασία η αντίδραση που θα επιδείξουμε όλοι. Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε την εγρήγορσή μας, ώστε να μπορέσουμε στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο να βρεθούμε σε πολύ βελτιωμένη θέση», όπως τόνιζε στη συνέντευξή του στο CNN Greece, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πάντως αυτή τη στιγμή διακρίνεται ακόμη μια εναλλακτική. Μια λύση ειδικού σκοπού για την περιφέρεια Αττικής, όπως περιγράφεται από κυβερνητική πηγή προς το CNN Greece.
Με ad hoc παρεμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του μητροπολιτικού χαρακτήρα της.
Είναι σαφές ότι στις εσωτερικές συσκέψεις αλλά και στις τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ώρες θα συνεχιστούν οι ενδελεχείς αναλύσεις των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε επιλογή.
Η ισορροπία για σχολεία - αγορά
Για την κυβέρνηση άλλωστε είναι διακηρυγμένη η προτεραιότητα της λειτουργίας των σχολείων, μετά και την επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των γυμνασίων αλλά και η στήριξη του υβριδικού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς.
«Η αγορά και τα σχολεία έχουν κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, κάποιες «ιδιότητες», που επιβαρύνουν ή όχι μία κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία θα αναλύσει η Επιτροπή και θα μας εισηγηθεί. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ των προτέρων, θα είναι άστοχο. Η Επιτροπή εισηγείται και εμείς αποφασίζουμε», υπογράμμιζε την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.
Το plan b για τις ταμειακές εφεδρείες
Η ενδεχόμενη, αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, καθιστά επιτακτικότερη την εξεύρεση επιπλέον χρηματοδοτικών πηγών για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί κονδύλια 7,5 δισ., ωστόσο είναι σαφείς οι ανατροπές που έχουν επέλθει από την δυναμική εξέλιξη της πανδημίας, χωρίς να υπολογίζονται τα επιπρόσθετα κόστη.
Σε αυτό το πεδίο μεταξύ των επιλογών που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση είναι η άντληση κεφαλαίων μέσω ενός νέου δανεισμού από τις αγορές αλλά και η χρονική μετάθεση της πρόωρης αποπληρωμής της δόσης των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα λεγόμενα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ.