Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην Παιδεία
Ανανεώθηκε:
Νομοσχέδιο κοινής λογικής που έρχεται να λύσει παθογένειες ετών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και την φύλαξη των ΑΕΙ, η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.
Στη συζήτηση που ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων κομμάτων και φοιτητικών οργανώσεων που τάσσονται -μεταξύ άλλων- ενάντια στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αναβαθμίσει πανεπιστήμια, να βελτιώσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμια.
Η κ. Κεραμέως αναπτύσσοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι όταν εισάγεται ένας μαθητής με βαθμολογία κάτω του 2 στα 20 είναι κοροϊδία και για τον υποψήφιο και για τον συμφοιτητή του και για τον Έλληνα φορολογούμενο. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας συνιστά κοινή λογική να μην εισάγεται κάποιος σε μια τυχαία επιλογή μηχανογραφικού, που τελικά δεν θα φοιτήσει και δεν θα αποφοιτήσει και θα πάρει και τη θέση από κάποιον που θέλει το συγκεκριμένο τμήμα και κοινή λογική να μην είναι κάποιος φοιτητές για 20 και 30 χρόνια.
«Στόχος της πρώτης ρύθμισης να εισάγονται περισσότεροι υποψήφιοι σε τμήματα που θέλουν πραγματικά να εισάγονται», είπε και πρόσθεσε πως θεσπίζεται ανώτατη χρονική διάρκεια για τετραετείς σπουδές συν δύο έτη, για 5ετεις συν 3 έτη, ενώ θα υπάρχει ειδική μεριμνά για φοιτητές με λόγους υγείας ιδίων ή συγγενών τους.
«Είμαστε στο ζενίθ ως προς το ρυθμό φοιτητών, στο ναδίρ ως ποσοστό αποφοίτησης, σχεδόν οι μισοί φοιτητές καταλήγουν να είναι αιώνιοι. Δημιουργήθηκε σύστημα εμπαιγμού υποψηφίων και των οικογενειών», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στις διατάξεις για την ίδρυση της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, χαρακτήρισε αυτονόητο να μην υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όπως είπε, σε κάθε πανεπιστήμιο θα υπάρχει υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης και περιμετρική περίφραξη ασφαλείας. Οπού δεν είναι εφικτό προβλέπεται η ελεγχόμενη είσοδος σε εσωτερικούς χώρους. Θα υπάρχει παράλληλα και μια ομάδα προστασίας που θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ, αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς με ειδική εκπαίδευση, ειδική στολή.
Η μισθοδοσία θα βαρύνει τον προϋπολογισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όχι τα ΑΕΙ, θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας.
«Έχετε δυσανεξία στη δημοκρατία», ειπε απευθυνόμενος στη Νίκη Κεραμέως ο Νίκος Φίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θεσμική εκτροπή» και εγκαθίδρυση καθεστώτος Όργουελ στα πανεπιστήμια.
«Να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον, δημιουργείτε καθεστώς Κορκονέα στα πανεπιστήμια, φτιάχνετε φυτώριο για Κορκονέους», είπε και και πρόσθεσε πως η δεξιά δείχνει για ακόμη μια φορά επιθετικότητα απέναντι στη δημοκρατία. Ο κ. Φίλης διαμήνυσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει κάθε κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο, ακόμη κι αν ψηφιστεί, προκειμένου να καταργηθεί στην πράξη.
Σημείωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην κυβέρνηση θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργήσει.
«Είπε ο κ. Φίλης για θεσμική εκτροπή, τι είναι θεσμική εκτροπή και χτύπημα στη δημοκρατία; Να αφήσουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση; Ακούσατε τον κ. Συρίγο να περιγράφει οσμή βίας στα πανεπιστήμια», απάντησε η Νίκη Κεραμέως και σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια.
«Έχετε σκεφτεί πόσο λάθος είναι η νομοθέτησή σας; Τι κοινωνικές εντάσεις θα πυροδοτήσει; Δίνετε το φιλί της ζωής σε έναν πεθαμένο ΣΥΡΙΖΑ», είπε η Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε πως η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στα ΑΕΙ αντιβαίνει στο Σύνταγμα.
Την απόσυρση του «προκλητικού» νομοσχεδίου ζήτησε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση ξεπέρασε αυτή τη φορά τον εαυτό της. Το νομοσχέδιο είναι προκλητικό. Μέσα στην πανδημία με τα πανεπιστήμια κλειστά πάνω από έναν χρόνο και τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που απορρίπτουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς», είπε.