Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο CNN Greece: Σε εγρήγορση για το επόμενο κρίσιμο δίμηνο
Ανανεώθηκε:
Την κυβερνητική στρατηγική απέναντι στο μωσαϊκό των προκλήσεων που δημιουργούν οι ψηφίδες της πανδημίας, των εμβολιασμών, των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία αλλά και της μεταρρύθμισης στα Πανεπιστήμια, αναλύει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο CNN Greece.
«Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε την εγρήγορσή μας, ώστε να μπορέσουμε στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο να βρεθούμε σε πολύ βελτιωμένη θέση» είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Γεραπετρίτης για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι ελεγχόμενη.
Ερωτηθείς για τη σημασία ενός τρίτου lockdown, κ. Γεραπετρίτης, χαρακτηρίζει «αιματηρή διαρροή εθνικού κεφαλαίου», το κόστος των 3 δισ. ευρώ που έχει κάθε μήνας καθολικής απαγόρευσης.
Επαναλαμβάνει ότι: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τη δημόσια υγεία, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραιο το εργατικό δυναμικό και ζωντανή την επιχειρηματικότητα».
Συμπληρώνει όμως με νόημα: «Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι και να προσαρμόζουμε το επίπεδο της ευθύνης μας με βάση την παραδοχή αυτή»
Για τις αβεβαιότητες στο μέτωπο της επιχείρησης εμβολιασμού «Ελευθερία», υπογραμμίζει την ελληνική εγρήγορση για τυχόν καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα ο κ. Γεραπετρίτης εκφράζει την ελπίδα του για επιτάχυνση των διανομών και εμβολιασμό ενός ικανού ποσοστού του, που θα δημιουργήσει ένα τείχος προστασίας ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, στο νέο φόντο που συνθέτει η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών και εν όψει του δεύτερου γύρου που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα καθώς επίσης της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι: «Είναι αναγκαίο να υπάρχουν διαρκείς δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποσυμπιέζονται εντάσεις και να οικοδομείται κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης».
Ερωτηθείς για τις αντιθέσεις που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνει: «Ο πρώην πρωθυπουργός συνιστά μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή και, ιδιαιτέρως, στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Έχει κατά τούτο το αυτονόητο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος».
Ενόψει μάλιστα της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, και τη στάσης των γαλάζιων βουλευτών στην κοινοβουλευτική διαδικασία υπενθύμισε ότι: «Όπως, πάντως, έχει αποδειχθεί στην τρέχουσα περίοδο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και συμπαγής».
Ο κ. Γεραπετρίτης σχολιάζοντας και τις αντιδράσεις των πρυτάνεων στις ρυθμίσεις που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να αναστείλουν αυτή την μείζονα μεταρρυθμιστική δράση».
Αναλυτικά η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο CNN Greece:
- Πόσο σας ανησυχεί ο μειωμένος αριθμός εμβολίων που θα παραλάβει η χώρα μας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό;
Η επιστήμη κατάφερε σε πραγματικά ελάχιστο για τα δεδομένα του εγχειρήματος χρόνου να βρει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε για λογαριασμό των κρατών-μελών την κεντρική προμήθεια και διανομή των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας.
Ήταν από κάθε άποψη μία σωστή επιλογή, διότι διαφορετικά θα βρισκόμασταν σε φαινόμενα εμπορικού πολέμου, που νομοτελειακά θα οδηγούσε τις πιο αδύναμες χώρες να λαμβάνουν ελάχιστες προμήθειες.
Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες παραγωγής των εμβολίων έχει υπάρξει σημαντική χρονική υστέρηση. Για το λόγο αυτό άλλωστε αναλήφθηκε πρωτοβουλία από κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε να υπάρξει κατά το δυνατόν επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης και διανομής.
Από τη δική μας πλευρά, πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις παρτίδες που θα μας προωθηθούν. Παρά το γεγονός της δύσκολης γεωμορφολογίας, έχουμε καταφέρει να έχουμε πολύ καλή οργάνωση τόσο για τα ραντεβού όσο και για τους εμβολιασμούς. Ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 680.000 ραντεβού, ενόσω έχουμε από τους μικρότερους δείκτες απωλειών στις δόσεις εμβολίου πανευρωπαϊκά, περίπου 0,4%.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Times του Λονδίνου κατέταξαν την Ελλάδα στην πέμπτη θέση του πίνακα των χωρών που εμβολιάζουν τον πληθυσμό με ταχύτερο ρυθμό. Και όλα αυτά χωρίς να υποβάλουμε τους πολίτες, ιδιαίτερα τους υπερήλικες, σε περιττή ταλαιπωρία μέσω της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών αλλά και πολλαπλών δυνατοτήτων που παρέχονται. Προφανώς είμαστε σε εγρήγορση για τυχόν καθυστερήσεις αλλά ευελπιστώ ότι, προϊόντος του χρόνου, οι διανομές θα επιταχυνθούν σημαντικά.
- Με δεδομένες τις αβεβαιότητες που έχουν ενσκήψει για τις παραδόσεις των εμβολίων, πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;
Η πανδημία είναι γενικά σύμφυτη με την αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με υψηλό βαθμό ασφαλείας τα υγειονομικά δεδομένα που θα προκύψουν.
Ευελπιστούμε ότι έως το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα έχει εμβολιαστεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού ώστε να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα για να αποτελέσει η φετινή χρονιά ουσιαστική επανεκκίνηση του τουρισμού μας.
Προς την κατεύθυνση αυτή προβαίνουμε σε έγκαιρες και συνδυασμένες ενέργειες τόσο στο εσωτερικό όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Φοβάστε ένα νέο κύμα της πανδημίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στην Αττική;
Η Ελλάδα σε όλους τους δείκτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την πανδημία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις.
Με σύνεση και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, όπως προκύπτουν από την υγειονομική επιτροπή, επιλέγουμε μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς. Βεβαίως, υπάρχει σημαντική κόπωση των πολιτών εξαιτίας των μακροχρόνιων περιοριστικών μέτρων. Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, η οποία όμως εκτιμούμε ότι θα είναι ελεγχόμενη.
Έχει, όμως, καθοριστική σημασία η αντίδραση που θα επιδείξουμε όλοι. Οφείλουμε όλοι να διατηρούμε την εγρήγορσή μας, ώστε να μπορέσουμε στο επόμενο κρίσιμο δίμηνο να βρεθούμε σε πολύ βελτιωμένη θέση.
- Τι θα σήμαινε για την χώρα και την οικονομία ένα νέο, τρίτο lockdown;
Κάθε περιορισμός της οικονομίας έχει σημαντικές συνέπειες για τα δημοσιονομικά της χώρας. Ειδικότερα αν πρόκειται για καθολική απαγόρευση εκτιμάται ότι αυτή έχει ένα κόστος για το κράτος της τάξεως των 3 δις. ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται, πράγματι, για αιματηρή διαρροή εθνικού κεφαλαίου.
Εάν πάντως χρειαστεί θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τη δημόσια υγεία, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραιο το εργατικό δυναμικό και ζωντανή την επιχειρηματικότητα.
Για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη ενεργοποιήσει έναν πολυδιάστατο μηχανισμό ενίσχυσης και έχουμε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2021 κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ. Όμως, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι και να προσαρμόζουμε το επίπεδο της ευθύνης μας με βάση την παραδοχή αυτή.
- Με αφορμή την επανέναρξη των διερευνητικών, έχετε πει ότι είναι η κατ’ εξοχήν ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας. Διακατέχεστε και -εάν ναι- σε ποιο βαθμό από την ίδια αισιοδοξία για την πορεία που θα διαγράψουν;
Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών συνιστά από μόνο του γεγονός σημαντικό ύστερα από αδράνεια 4,5 ετών.
Είναι αναγκαίο να υπάρχουν διαρκείς δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να αποσυμπιέζονται εντάσεις και να οικοδομείται κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τα ισχυρά διπλωματικά ερείσματα που έχει οικοδομήσει και από τη σημαντική επιχειρησιακή ισχύ που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα.
Θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει ειλικρινής στάση εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να συζητήσουμε χωρίς υστεροβουλίες τα θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είναι αυτονοήτως προς όφελος των δύο χωρών να πάμε, επιτέλους, ένα βήμα μπροστά στην αμοιβαία κατανόηση για τα θέματα αυτά.
- Πιστεύετε πώς οι διερευνητικές επαφές προσφέρουν πεδίο στον Ερντογάν για επικοινωνιακές κινήσεις;
Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αντιλαμβάνεται τη σημασία του διαλόγου, για τον λόγο αυτό άλλωστε παρέστη στον γύρο αυτό των διερευνητικών επαφών και ο διπλωματικός συμβούλους και στενός συνεργάτης του Ιμπραήμ Καλίν. Μένει αυτό να αποδειχθεί ότι συνιστά συνειδητή επιλογή και συνεπή στάση. Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνάει υποχρεωτικά μέσα από τις καλές σχέσεις με τη χώρα μας.
- Πώς σχολιάζετε την πρόβλεψη που γίνεται ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα εξελιχθούν σε διαδικασία ρουτίνας;
Σε μερικές περιπτώσεις η ρουτίνα δεν είναι αναγκαία αρνητικό φαινόμενο. Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε σχέσεις με την Τουρκία, στις οποίες οι συζητήσεις θα είναι ο κανόνας, θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο βήμα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι νομίζω σημαντικό να μην προσερχόμαστε σε διάλογο με την αίσθηση της ματαιοπονίας, διότι υπό τέτοιες συνθήκες είναι βέβαιο ότι δεν θα ευδοκιμήσει.
- Ποια επίδραση εκτιμάτε ότι θα έχει η εκλογή Μπάιντεν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άνθρωπος του ορθού λόγου και διαλλακτικός. Αισθάνομαι ότι μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός σταθερού κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Γιατί η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι τον κατάλογο με τις κυρώσεις στην Άγκυρα, ανεξάρτητα από την πορεία των διερευνητικών και την στάση της Τουρκίας;
Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό μιας πολιτικής, αλλά μόνο το μέσο διά του οποίου μπορεί να παραχθεί ωφέλιμο αποτέλεσμα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο δυνητικός κατάλογος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει το μήνυμα της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολιτικές όξυνσης και εχθροπάθειας.
- Οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα μπορεί να είναι γνωστές, όπως τονίζει η κυβέρνηση, αλλά έχει προκαλέσει συζήτησεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πιστεύετε πως θα καταψηφίσουν και άλλοι βουλευτές τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία; Θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας;
Ο πρώην πρωθυπουργός συνιστά μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή και, ιδιαιτέρως, στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Έχει κατά τούτο το αυτονόητο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.
Όπως, πάντως, έχει αποδειχθεί στην τρέχουσα περίοδο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και συμπαγής.
Οι δε συμφωνίες που θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή δεν συνιστούν πρωτογενείς διεθνείς συνθήκες αλλά επέκεινα συμφωνίας που έχει ήδη υπογράψει η χώρα μας.
Ανεξαρτήτως των αντιρρήσεων που μπορεί να έχουμε, η συνθήκη παράγει νομικές δεσμεύσεις, χωρίς να είναι δυνατή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η μονομερής αναθεώρησή της.
- Ως πανεπιστημιακός πώς σχολιάζετε την αρνητική στάση των πρυτάνεων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Πώς επηρεάζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό; Θα προχωρήσει κανονικά το νομοσχέδιο;
Η ασφάλεια του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά κεφάλαια του προεκλογικού λόγου της παρούσας κυβέρνησης. Υπό την έννοια αυτή, συνιστά δέσμευση που έχει αναληφθεί απέναντι στο εκλογικό σώμα, αλλά και εντολή προς την κυβέρνηση να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ειδικότερα για το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτήν την ώρα προς συζήτηση στη Βουλή, υπήρξε εκτενής διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές.
Και, βεβαίως, οι επιφυλάξεις εκ μέρους των πρυτάνεων δεν είναι δυνατόν να αναστείλουν αυτή την μείζονα μεταρρυθμιστική δράση.
Κάθε μεταρρύθμιση έχει απέναντί της την αδράνεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη, όταν οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει.