Επικοινωνία Τσίπρα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ για τα εμβόλια
Ανανεώθηκε:
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Σε ανάρτησή του στο Facebook o Αλέξης Τσίπρας έγραψε:
«Επικοινώνησα σήμερα τηλεφωνικά με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom. Μιλήσαμε για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία του εμβολιασμού και για το γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα κρέμεται από τα business plans μιας χούφτας εταιριών.
Ο Dr. Tedros Adhanom τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία μας για εξασφάλιση πατεντών και δημιουργία δεξαμενής πατεντών, για να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται. Συμφωνήσαμε ότι σε αυτήν τη βάση, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια.»
Το άρθρο στο Politico
Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στο Politico o κ. Τσίπρας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια.
Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας.
Τίποτα από αυτά δεν είναι ριζοσπαστικό, ούτε καν καινούριο. Από τον Απρίλιο, ενώ η ΕΕ συγκέντρωνε κεφάλαια για να ενισχύσει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός εμβολίου, έγκριτα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ΜΚΟ και αξιωματούχοι καλούσαν την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες εμβολίων, αντί να αρκεστεί απλά στις παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.»