ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής

Τι προσδοκά η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Το βλέμμα της στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης επικεντρώνει η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις και η τήρησή τους εξαρτώνται από την βούληση της Τουρκίας να τις εφαρμόσει.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά του νέου αιματοκυλίσματος στην Άγκυρα γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει και την στάση της τουρκικής ηγεσίας ως προς τις απαιτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό.

Ωστόσο, ήδη ο Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών κυβερνητικών κομμάτων το Σάββατο στο Ελιζέ, κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υποκύψει σε θέματα διευκόλυνσης βίζας και άλλα ανταλλάγματα που ζητεί η Άγκυρα όσο υπάρχουν ανοιχτά θέματα δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η στάση αυτή της Γαλλίας που δείχνουν να την συμμερίζονται και άλλες χώρες της ΕΕ προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση που ανησυχεί μήπως στην Σύνοδο της Πέμπτης υπάρξει κάποια εμπλοκή με την Ευρώπη να αρνείται να υποκύψει στις υπερβολικές τουρκικές αξιώσεις, κάτι που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων μετακύληση του προβλήματος στην Ελλάδα.

Το προσφυγικό συζητήθηκε στην ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ολάντ στο Παρίσι στην διάρκεια της οποίας και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν με παράτυπο τρόπο στην Ελλάδα.

Επικοινωνία με Νταβούτογλου

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουγό Νταβούτογλου ωστόσο η συνομιλία τους περιορίστηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα που συγκλόνισε την Άγκυρα και όχι στο προσφυγικό.

Το προσφυγικό ωστόσο συζητήθηκε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ υπο την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξιμου και με την συμμετοχή των κ.κ. Βίτσα, Δρίτσα, Μουζάλα, Τόσκα καθώς και του εκπροσώπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό κ. Κυρίτση με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ειδομένη και την απόπειρα χιλιάδων προσφύγων να περπατούν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Αργά την νύχτα η κυβέρνηση διένειμε μεταφρασμένο στα ελληνικά το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη -από αγνώστους-παροτρύνοντάς τους να περάσουν τα σύνορα αλλιώς θα απελαθούν στην Τουρκία.

Ως προς το θέμα της αξιολόγησης τα νέα όπως φθάνουν από κυβερνητικές πηγές είναι σχετικά θετικά. Για την ακρίβεια ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει πως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος-μάλιστα καλύτερη από ό,τι περίμενε η ελληνική πλευρά -ωστόσο το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και κατά πόσο οι θεσμοί θα πειστούν πως τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν τις αναμενόμενες επιδόσεις για να καλύψουν τους στόχους.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο το πρωί στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας με τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβιςί κατόπιν αιτήματος του δεύτερου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο συζήτησαν για το θέμα της προόδου της διαπραγμάτευσης και συμφώνησαν πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Επίσης συζήτησαν και για το το χρέος με τον Γάλλο Επίτροπο να εμφανίζεται θετικός ως προς την προοπτική απομείωςής του εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.