ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Η ώρα των αποφάσεων για την «κόκκινη» Αττική – Ποια βήματα «παγώνουν»

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Άδειασε η άμμος στην κλεψύδρα για την κυβέρνηση και από το μεσημέρι, όταν και θα παραλάβει την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα, καλείται να προσδιορίσει τη στρατηγική της για την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας -την Αττική

Ο πρωθυπουργός είχε δώσει το στίγμα στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, τονίζοντας ότι η απάντηση μπροστά σε ένα ενδεχόμενο επιδείνωσης θα είναι δυναμική.

Αστερίσκος για τα λύκεια

Τα μηνύματα που εκπέμπονταν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων την Πέμπτη, για αναβάθμιση της Αττικής στην υψηλότερη κατηγορία επιδημιολογικού κινδύνου, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο παγώματος της επαναλειτουργίας τουλάχιστον των Λυκείων, που είχε ανακοινωθεί για την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως ισχύει για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Είναι επίσης σαφές ότι οι ανακοινώσεις που θα γίνουν δεν θα επιφέρουν καμία αλλαγή στη λειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι από την στιγμή που η Αττική «κοκκινίσει» τότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Για το σκέλος όμως της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η χρονική ζώνη από 21.00 με 05.00 που ισχύει σήμερα.

Κατά πληροφορίες οι μεταβολές που πιθανώς να επέλθουν στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, όπως επισημαίνεται, θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα εφαρμογής.

Δεν θα υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα ή ταχύτητες ανάλογα με τον χρωματική απεικόνιση των περιφερειών στον επιδημιολογικό χάρτη και εάν τελικώς επιλεγεί η παράδοση εκτός (Click Away) τότε θα ισχύσει σε όλη την επικράτεια.


Ο μαραθώνιος της Πέμπτης

Η επεξεργασία όλων των επιδημιολογικών δεδομένων και των προσαρμογών που θα απαιτηθούν στο υπάρχον μοντέλο βρέθηκε στο επίκεντρο, διαδοχικών εσωτερικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη.

Από την κυβέρνηση θέλησαν να βάλουν φρένο στα σενάρια και στις προβλέψεις που διακινούνταν με αφορμή την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και τις διαρροές που γίνονταν για τα διαμειβόμενα στην συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε να καταστήσει για ακόμη μια φορά σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα:

«Ανοίγουν δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν και περιορίζονται όταν αυτά αναζωπυρώνονται» όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο και συμπλήρωσε:

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή, ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται», ανέφερε ο πρωθυπουργός.


Συναγερμός για μεταλλάξεις - κινητικότητα

Όπως υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, όταν το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη.

Η χώρα μας παραμένει μάλιστα -σύμφωνα με τους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC)- η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές (Ήπειρος, νησιά Ιονίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Ακόμη ολόκληρη η ελληνική επικράτεια βρίσκεται, στο «πράσινο» επίπεδο και όσον αφορά στον χάρτη με το δείκτη θετικότητας (κάτω του ορίου συναγερμού του 4%), στον οποίο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει στο «κίτρινο».

Όμως ο συναγερμός για την αυξημένη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων και η κινητικότητα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και είναι ξεκάθαρο ότι η παραπάνω εικόνα μπορεί να αλλάξει πάρα πολύ γρήγορα.

«Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης