ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Το διπλωματικό «πρέσινγκ» για τις κυρώσεις και το ραντεβού της Αθήνας

Διερευνητικές επαφές: Το διπλωματικό «πρέσινγκ» για τις κυρώσεις και το ραντεβού της Αθήνας
AP Photo

«Ο πάγος έσπασε» στην Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα ως οικοδέσποινα του δεύτερου γύρου των συζητήσεων, στρώνει ήδη το χαλί του διεθνούς δικαίου στην τουρκική αντιπροσωπεία.

Ταυτόχρονα δια του επικεφαλής της, Νίκου Δένδια, η ελληνική διπλωματία φρόντισε να υπενθυμίσει στην Άγκυρα ότι η επαναφορά στη ρότα των προκλήσεων επισείει τον κίνδυνο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Κυρώσεις οι οποίες παρά την γερμανική επιμονή για την χρονική μετάθεσή του προσδιορισμού, διατηρούνται ως ευρωπαϊκό όπλο.

Άλλωστε η επανεκκίνηση των συνομιλιών ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα μετέβαλλε την τη στρατηγική της Αθήνας. Ο Νίκος Δένδιας, φιλοτέχνησε εκ νέου στον ευρωπαϊκό καμβά τα αντίμετρα ασφαλείας που θα διασφαλίζουν την τουρκική συμμόρφωση.

«Λοιπόν, ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρατά τις κυρώσεις ως ενδεχόμενες έναντι της Τουρκίας, αν παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στο Euronews.

Κυρώσεις που θα αποτρέπουν την τουρκική παραβατικότητα, θα απαντούν στην απειλή πολέμου και θα υπενθυμίζουν στην Άγκυρα την δέσμευση του ευρωπαϊκού κεκτημένου υπό το οποίο διεξάγονται οι διερευνητικές. Αυτό εν πολλοίς αποτέλεσε και το τρίπτυχο των παρεμβάσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι κυρώσεις, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, είναι ένα μέσο πίεσης στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της.

Θεωρείται πως ήδη έκανε ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το σημαντικότερο. «Πρέπει όμως να αποδείξει εμπράκτως και σε βάθος χρόνου την αλλαγή της πορείας της», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Αυτή η αλλαγή πορείας δεν αφορά μόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό, καθώς επίσης σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων για να προχωρήσει η λεγόμενη θετική ατζέντα.

Η ελληνική ανάγνωση καταγράφει ως σημαντικό το γεγονός ότι πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της γείτονος δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κόστος. Επιπλέον την ευρεία αναγνώριση ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. περνούν και μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε και η κα Πελώνη.

Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση θεωρούν ως ευνοϊκή την συγκυρία για την χώρα λόγω των αποτελεσμάτων της πολυσχιδούς διπλωματίας, που σταδιακά κεφαλαιοποιεί η Αθήνα αλλά και της ισχυροποίησης της επιχειρησιακής της θέσης, στην οποία συμβάλλουν το σχέδιο των στοχευμένων ενισχύσεων στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα, εμείς στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου θα το επιδιώξουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσδιορίζοντας τον ελληνικό πήχη.

Για την Αθήνα το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, βοήθησε στην κατάρτιση του οδικού χάρτη της επικοινωνίας μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών.

Επιπλέον προκρίνεται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ελληνικό έδαφος να μην έχει μεγάλη χρονική απόσταση από αυτήν που διεξήχθη στο προεδρικό μέγαρο του Ντολμά Μπαχτσέ.