ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: «Συνεχίζουμε» το μήνυμα της Αθήνας που φιλοξενεί τον επόμενο γύρο

Διερευνητικές επαφές: «Συνεχίζουμε» το μήνυμα της Αθήνας που φιλοξενεί τον επόμενο γύρο
EPA / TURKISH FOREIGN MINISTRY / HANDOUT

«Συνεχίζουμε» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη επαφή, όπως περιγράφεται προς το CNN Greece από την ίδια πηγή, ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα με τις δυο πλευρές να κάνουν μια ανασκόπηση των διαμειβόμενων σε τεχνικό επίπεδο που απασχόλησαν τους προηγούμενους γύρους.

Με τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας να είναι στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη, η Αθήνα επέδειξε με σαφήνεια την προσήλωση στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, και την ξεκάθαρη βούληση της να μην παρασυρθεί στο παιχνίδι της επικοινωνίας.

Δηλωτική αυτής της στάσης ήταν η αποφυγή οποιασδήποτε ερμηνείας, στις ευδιάκριτες αλλαγές τις οποίες έκανε η τουρκική ηγεσία στο φόντο που πραγματοποιήθηκε ραντεβού της Δευτέρας.

Η ερμηνεία για Καλίν

Η θέα στον Βόσπορο, διατηρήθηκε, αλλά επελέγη το σαράι των σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, που αποτελεί και την έδρα της Τουρκικής Προεδρίας. Ακόμη πιο εύγλωττη ήταν και η προσθήκη στην σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας, την μπαγκέτα της οποίας φαίνεται ότι κρατάει ο πανίσχυρος Ιμπραχίμ Καλίν, ολοκληρώνοντας την σφραγίδα των συμβολισμών που έβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε αυτήν τη συνάντηση.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, οι δυο επικοινωνιακές πινελιές με την αλλαγή της τοποθεσίας αλλά και η παρουσία του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου, φαίνεται να αποτελούν την επόμενη φάση της τουρκικής επίθεσης γοητείας προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως εκτιμάται από τις ίδιες πηγές, θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως η προσωπική εγγυοδοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διεξαγωγή των συνομιλιών.

Προφανή στόχο, να αναδειχθεί το άνοιγμα της προεδρικής ομπρέλας πάνω από τις συνομιλίες, είχε σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, Όπως ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν, «υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι εφικτή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου…Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων».

Το νέο ραντεβού

Οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για ένα νέο ραντεβού που θα φιλοξενηθεί σε ελληνικό έδαφος, κατά πληροφορίες εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές του ερχόμενου Μαρτίου.

Είναι σαφές πάντως το ελληνικό σήμα που εκπέφθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«…η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Η «ασπίδα» των ελληνικών θέσεων

Πάντως για την Αθήνα η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που ταυτόχρονα συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών.

Όπως σημειώνεται από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Επιπλέον ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα η Αθήνα καταγράφει την ενίσχυση του αποτυπώματος διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στην περιοχή, με την έμπρακτη εφαρμογή των προβλέψεών του μέσα από συμφωνίες στις οποίες είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Υπενθυμίζεται η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Ακόμη στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ίδιο διάστημα, όπως υπογραμμίζεται η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές χάρη στην ενεργητική εξωτερική πολιτική της η Ελλάδα πέτυχε, κατά το ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση. Ακόμη η Κυβέρνηση προχώρησε -με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή- στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

Τέλος ξεδιπλώνονται οι δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Την Δευτέρα μάλιστα -αφού ήδη έχει κυρωθεί από τη Βουλή- προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».