Εκλογικός νόμος ΟΤΑ: Ποιες αλλαγές «κλειδώνουν» για την ανάδειξη δημάρχων
Ανανεώθηκε:
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη πρόκειται να «κλειδώσουν» οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση. Ο κεντρικός άξονας των προτάσεων του υπουργείου Εσωτερικών είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ.
Οι προτάσεις που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν τα ποσοστά που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο υποψήφιος δήμαρχος για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο εκλογικό όριο για την είσοδο μιας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 43%. Το ακριβές ποσοστό θα «κλειδώσει» κατά τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα έχουν προηγηθεί επαφές του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη με την ΚΕΔΕ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece θα υπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, καθώς εκτός από την επίτευξη εκλογικού ποσοστού της τάξης του 40% - 43%, θα πρέπει να υπάρχει ικανή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δημοτικού συνδυασμού. Η εισήγηση προβλέπει μια διαφορά της τάξης του 5%, ωστόσο το ακριβές ποσοστό είναι κάτι που μένει να οριστικοποιηθεί.
Επίσης, στον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ πρόκειται να ενταχθεί κατώτατο εκλογικό όριο για την είσοδο δημοτικών συνδυασμών στα συμβούλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση προβλέπει κατώτατο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο το 3%, προκειμένου να εναρμονιστεί με την αντίστοιχη πρόβλεψη για τις εθνικές εκλογές.
Μετά το «πράσινο φως» του Υπουργικού Συμβουλίου το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο θα ανοίξει νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεδρίαση ΚΕΔΕ με συμμετοχή Βορίδη
Την ικανοποίηση τους για την στάση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, στα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασαν ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε σημερινή συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στ. Πέτσα και του γ.γ. του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά γρήγορα και αποτελεσματικά, σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε: «Τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μας προανήγγειλε υπουργός, όσο και οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στον ν.4412 θα δώσουν έναν αέρα δυναμικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια θα επιτελούμε το έργο για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες».
Επίσης υπογράμμισε ότι «η έκτακτη οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει το θέμα της διεύρυνσης των πόρων, δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για πιο ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση».
Ειδικότερα, αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, επισήμανε την αναγκαιότητα της αλλαγής του. Για το θέμα των αρμοδιοτήτων ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες τις θέσεις της. «Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και μέσα από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην βελτιστοποίηση του έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» σημείωσε.
Υπενθυμίζεται ότι για την πρόθεση να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις εκείνες οι οποίες «θα βελτιώσουν και θα κάνουν αποτελεσματικότερο το έργο των Περιφερειών» είχε ενημερώσει πριν από μία εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, στη διάρκεια συνάντησής τους στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η διακυβέρνηση στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμίσεις σχετικές με την κινητικότητα, με την καταστατική θέση των αιρετών και την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, όπως είχε επισημανθεί.