ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Η παρουσία Καλίν και οι γκρίζες ζώνες

AP Photo/Emrah Gurel

Ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες η πρώτη συνάντηση του νέου κύκλου των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών έλαβε χώρα στο περίφημο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Η είδηση βγήκε με το καλημέρα, αφού στην τουρκική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας. Βασικός διαπραγματευτής από τουρκικής πλευράς είναι ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης.

Σε tweet που έκανε ο κ. Καλίν μετά τη συνάντηση ανέφερε:

«Ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές που δεν γίνονταν επί 4,5 χρόνια. Η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων.».

Το βλέμμα Ερντογάν

Στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ρόλος ανάλογα με αυτόν του Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Καλίν δεν είναι μόνο το δημόσιο πρόσωπο της Προεδρίας, αλλά παίζει και συντονιστικό ρόλο στο εσωτερικό της.

Ασφαλώς η αυτοπρόσωπη παρουσία Καλίν στις συζητήσεις έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Πρώτα απ’ όλα ο κ. Καλίν θα είναι το άγρυπνο μάτι του Ταγίπ Ερντογάν στη διαδικασία.

Δεύτερον, παρ’ όλου που οι διερευνητικές επαφές έχουν άτυπο και μη δεσμευτικό χαρακτήρα, η παρουσία του κ. Καλίν τις φορτίζει πολιτικά και αντικειμενικά τις αναβαθμίζει. Είναι σαφές ότι τη τουρκική πλευρά εμφανίζεται να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε αυτές τις συζητήσεις από ό,τι η ελληνική.

Τέλος, ο Ταγίπ Ερτνογάν με την παρουσία του εκπροσώπου του στέλνει το μήνυμα ότι παίρνει πάνω τις διερευνητικές, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα στο blame game μετά από μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους.

Τι είπε ο Ταραντίλης

Στην Αθήνα ο Χρήστος Ταραντίλης είπε ότι για την ελληνική πλευρά το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η «οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι:

«Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική.»

Για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τις διερευνητικές επαφές, ο κ. Ταραντίλης δήλωσε ότι: «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό».

Η ατζέντα

Η τουρκική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές επαφές έθεσε όλη τη γνωστή ατζέντα της Άγκυρας και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όπως δηλώνει η Ελλάδα, αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές περιορίστηκαν στο να ενημερώσουν ότι επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών θα γίνει στην Αθήνα.

Ικανοποίηση Βερολίνου

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ δήλωσε ότι:

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες.»

Η κ. Άντεμπαρ προσέθεσε ότι: «Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης