ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Γιατί στην κατεχόμενη Κύπρο μπορούν να διαλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν

Katia Christodoulou/Pool Photo via AP

Από τα λίγα μέρη στον κόσμο, αν όχι το μοναδικό, όπου οι πολίτες μπορούν να διαλέξουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν για τον κορωνοϊό είναι η κατεχόμενη Κύπρος.

Την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι κυβερνήσεις δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου για τον πληθυσμό τους και οι φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτησε, το ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στον κυπριακό Βορρά, προσφέρει τους κατοίκους της περιοχής μία επιλογή που φαντάζει πολυτέλεια ακόμη και στις πιο πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες.

Η ερώτηση του γιατρού «ποιο εμβόλιο προτιμάτε; Το κινεζικό ή της Pfizer;» έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στην καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων.

Η «ευχάριστη» αυτή κατάσταση δεν οφείλεται φυσικά στο γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς ήταν προνοητικό στο να εξασφαλίσει επαρκή εμβόλια ή έκανε πιο σωστή διαχείριση της πανδημίας, αλλά οφείλεται σε μία «ανωμαλία» της κυπριακής πραγματικότητας.

Η Τουρκία έστειλε τις προηγούμενες ημέρες στα κατεχόμενα 20 χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac από τις παρτίδες που είχε αγοράσει η ίδια.

Από την άλλη, η κυπριακή κυβέρνηση έστειλε άλλες 1.080 δόσεις εμβολίου της Pfizer και έχει προγραμματίσει να στείλει το αμέσως προσεχές διάστημα άλλες 1.170. Πρόκειται για τις παρτίδες που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από τις παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν στις Βρυξέλλες έγινε η κατανομή των εμβολίων στις χώρες μέλη, η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριέλαβε στην παραγγελία της και αριθμό εμβολίων και για τους Τουρκοκύπριους πολίτες της, όπως ήταν φυσικό.

Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει στους Τουρκοκύπριους 5 εκατ. ευρώ οικονομική βοήθεια στην αρχή της πανδημίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της.

Ωστόσο, όπως όλα τα πράγματα που λαμβάνουν στην Κύπρο πολιτικές διαστάσεις και γίνονται περίπλοκα εξαιτίας της τουρκικής κατοχής, έτσι και στο θέμα αυτό λίγο έλειψε να προκληθεί πολιτική κρίση.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός ενημερωτικός ιστοτόπος Ahval, o κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ αρνήθηκε αρχικά να παραλάβει τα εμβόλια «αν αυτά παραδίδονταν μέσω των Ελληνοκυπρίων». Στο πλευρό του και όλοι οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι εθνικιστές που «έκραζαν» οργισμένοι ότι δεν έχουν ανάγκη τα εμβόλια της ΕΕ, όταν υπάρχει η Τουρκία. Ζητούσαν μάλιστα από την ΕΕ να παραδώσει τα εμβόλια απ’ ευθείας στο κατοχικό καθεστώς, επιδιώκοντας με αυτόν το τρόπο μία έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΕΕ και ΟΗΕ, δεν πήραν στα σοβαρά το σχετικό αίτημα προσπάθησαν να εξηγήσουν στον Τατάρ ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Έτσι οι τόνοι έπεσαν με ο «υπουργό» Υγείας της κατοχικής κυβέρνησης, Αλί Πιλλί, να ανακοινώνει γενικώς και αορίστως ότι η ΕΕ στέλνει εμβόλια.

Ο σκόπελος ξεπεράστηκε με τον τρόπο που γινόταν και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις. Το ειδικό όχημα βαθιάς ψύξης της κυπριακής κυβέρνησης παρέδωσε τα κιβώτια στην Πράσινη Γραμμή στην Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η δράση της οποίας αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ και με την οποία συνεργάζονται. Πρόκειται για μία από τις πολλές δικοινοτικές επιτροπές που είχαν δημιουργήσει επί προεδρία τους οι Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Τατάρ δεν όρισε νέα μέλη στην επιτροπή και την άφησε τα τελευταία χρόνια ανενεργή. Φρόντισε μάλιστα να την μετονομάσει σε «Διμερή Επιτροπή», καταργώντας τον όρο «δικοινοτική», γεγονός δηλωτικό των προθέσεών του στο Κυπριακό.

Ωστόσο, χάρη σε αυτή την επιτροπή, τα ευρωπαϊκά εμβόλια έφτασαν στους Τουρκοκύπριους, ταυτόχρονα με τα κινέζικα από την Τουρκία, οι οποίοι μπορούν τώρα να επιλέξουν το εμβόλιο που θα κάνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης